Volkswagen nemôže kúpiť podiel v ruskej firme GAZ, dôvodom sú sankcie USA

Nemecká spoločnosť Volkswagen (VW) nemôže kúpiť podiel v ruskej automobilke GAZ, nakoľko ruská firma je na sankčnom zozname Spojených štátov. Rokovania o prevzatí podielu sa tak zastavili. Uviedol to šéf VW pre ruský trh Marcus Osegowitsch.
Už koncom roka 2017 sa objavili informácie o záujme Volkswagenu získať podiel v ruskej automobilke. V apríli ale USA uvalili na firmu sankcie, podobne ako na hlinikárenský koncern Rusal, jeho materskú firmu En+ a iné podniky pod kontrolou niekoľkých oligarchov. Dôvodom podľa USA bolo „profitovanie oligarchov a ich firiem zo škodlivých aktivít Ruska“.
V januári tohto roka Washington sankcie voči Rusalu a En+ zrušil, keďže ich vlastník, oligarcha Oleg Deripaska ustúpil tlaku Washingtonu a svoj podiel v nich znížil. Spoločnosti tak už nekontroluje. Oligarcha má teraz záujem o predaj svojho podielu v automobilke GAZ, aby USA zrušili sankcie aj voči tejto spoločnosti. Za možného kupca jeho podielu je považovaný práve Volkswagen.
„Pre sankcie to (dohoda o prevzatí podielu vo firme GAZ) v súčasnosti nie je možné. Rozhovory sa pozastavili,“ citovali ruské médiá Osegowitscha.

Súvisiace články

Aktuálne správy