Slovenky v top manažmente sú výkonnejšie ako ich kolegyne v Česku

Takmer tretinu slovenských firiem ovládajú alebo z pozície konateľky či predsedníčky predstavenstva riadia ženy. Informovala o tom poradenská spoločnosť Bisnode. Podľa nej je podiel firiem, ktoré sú ovládané alebo riadené ženami na úrovni 27,77 %. Obdobné výsledky ukázala analýza aj v susednom Česku, kde sú ženy zastúpené v 27,32 % spoločností. Výraznejšie rozdiely sa však ukazujú v kategóriách výnosy a zisky, kde majú slovenské ženy navrch.
Kým podiel výnosov firiem, ktorým šéfujú ženy na Slovensku, dosahuje úroveň 16,49 %, pri „ženských“ firmách podnikajúcich v Čechách, ukázala analýza o necelých päť percentuálnych bodov nižší podiel výnosov (11,59 %). Lepšie výsledky dosiahli Slovenky rovnako aj pri ziskoch firiem, ktoré majú v top manažmente ženy.
„Firmy so Slovenkami na vrcholových pozíciách dosiahli podiel na zisku 17,02 %, čo je dvakrát viac, ako pri firmách, v ktorých stoja na čele Češky. V ich prípade pomer pri zisku predstavoval 8,71 %, čo je o 8,31 percentných bodov menej, ako pri firmách ich slovenských kolegýň,“ hodnotí analytička spoločnosti Petra Štěpánová.

Poradenská spoločnosť skúmala dáta 275.482 firiem pôsobiacich na Slovensku, z ktorých 76.490 podnikov je ovládaných alebo riadených ženami. Ide tak približne o tretinové zastúpenie ženských firiem. Podobný výsledok je vidieť aj v Česku, kde Bisnode zohľadnil v analýze dáta celkovo 494.230 firiem a z toho 135.033 podnikov, ktoré riadia ženy.

Súvisiace články

Aktuálne správy