Zamestnanosť v SR rástla rýchlejšie ako priemer za eurozónu aj EÚ

Počas októbra až decembra zamestnanosť v eurozóne medzikvartálne stúpla o 0,3 %, v celej EÚ o 0,2 %, na Slovensku sa zvýšila o 0,4 %.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne vo štvrtom kvartáli vlaňajška medzikvartálne stúpol o 0,3 percenta a v celej 28-člennej Európskej únii sa zvýšil o 0,2 percenta. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka sa počet zamestnaných v eurozóne počas októbra až decembra zväčšil o 1,3 percenta a v rámci celej EÚ vzrástol o 1,2 percenta.

Za celý minulý rok počet zamestnancov v eurozóne vzrástol o 1,5 percenta a v rámci celej EÚ o 1,3 percenta. Na Slovensku bol rast zamestnanosti silnejší v porovnaní s priemerom za eurozónu aj za celú EÚ. Medzikvartálne totiž zamestnanosť v SR v záverečných troch mesiacoch vlaňajška stúpla o 0,4 percenta a medziročne o 1,7 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa sezónne upravených údajov bolo vo štvrtom kvartáli 2018 v EÚ zamestnaných 239,8 mil. ľudí, z toho v rámci eurozóny to bolo 158,9 mil. ľudí. Ide o historicky najvyšší počet zamestnancov v oboch blokoch. V rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, zamestnanosť počas októbra až decembra medzikvartálne najviac posilnila v Estónsku (1,7 %), vo Fínsku a Švédsku (zhodne 0,8 %), a v Španielsku a v Slovinsku (zhodne 0,7 %). Pokles zamestnanosti evidovali v Poľsku (-1,2 %), v Lotyšsku (-0,6 %) a v Bulharsku a Taliansku (zhodne -0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy