Huawei podáva žalobu na vládu USA, odôvodňuje ju obchodnými reštrikciami

Americká legislatíva bráni podľa spoločnosti štátnej správe v nákupe technológií od Huawei a obmedzuje firmu v zapojení sa do férovej hospodárskej súťaže.

Spoločnosť Huawei vo štvrtok oznámila, že podala žalobu na americký federálny súd. Firma chce dosiahnuť rozhodnutie o protiústavnosti americkej legislatívy a trvalý súdny zákaz obchodných reštrikcií uvalených voči Huawei. Žaloba bola podaná v americkom štáte Texas. Informovala o tom vo štvrtok spoločnosť Huawei v tlačovej správe. Problematické znenie americkej legislatívy nielenže bráni podľa spoločnosti štátnej administratíve USA v nákupe technológií od Huawei, ale tiež sa vzťahuje na zmluvné vzťahy s tretími stranami využívajúcimi zariadenia tejto firmy.

„Kongres Spojených štátov opakovane nezvládol hodnoverne podložiť obchodné reštrikcie zavedené v súvislosti s produktmi Huawei. Sme preto donútení využiť tento právny nástroj ako posledné možné východisko. Zákaz produktov je nielenže nezákonný, ale taktiež obmedzuje spoločnosť Huawei v zapojení sa do férovej hospodárskej súťaže. V konečnom dôsledku poškodzuje amerických spotrebiteľov. S dôverou očakávame, že verdikt súdu bude prospešný nielen pre Huawei, ale aj pre obyvateľov USA,“ povedal riaditeľ spoločnosti Huawei Guo Ping.

Podľa firmy Huawei dochádza v tomto prípade k porušovaniu princípov deľby moci zakotvených v ústave USA. Kongres, ktorý je tvorcom legislatívy, totiž zároveň vyniesol rozsudok a aj ho vykonal. Stalo sa tak bez akéhokoľvek predošlého úradného či súdneho konania. „Rozporovaná legislatíva je založená na viacerých nesprávnych, nepotvrdených a neoverených tvrdeniach. Huawei nie je vlastnený, kontrolovaný či ovplyvňovaný čínskou vládou. Navyše, Huawei má výbornú minulosť, čo sa týka bezpečnosti a nebol preukázaný opak,“ zdôraznila právna riaditeľka Huawei Song Liuping.

Huawei tvrdí, že reštrikcie Spojených štátov bránia v tom, aby mohli zákazníci v USA využívať vyspelejšie 5G technológie, čo oneskorí komerčné spustenie 5G. Zároveň sa podľa spoločnosti brzdí proces modernizácie sietí, čo prispieva k ohrozeniu zákazníkov vo vidieckych a odľahlejších oblastiach. „Obmedzenie nákupu zariadení Huawei navyše potláča konkurenciu, dôsledkom čoho spotrebitelia v USA zaplatia vyššie ceny za menej kvalitné produkty. Spoločnosť Huawei by pritom mohla pomôcť znížiť náklady na mobilnú infraštruktúru v rozmedzí od 15 % do 40 %. To by šetrilo iba v Severnej Amerike najmenej 20 miliárd USD v nasledujúcich štyroch rokoch,“ ozrejmila spoločnosť.

„Spoločnosť Huawei je pripravená venovať pozornosť bezpečnostným otázkam v spolupráci s americkou vládou. Zrušenie reštrikcií by dalo americkej vláde manévrovací priestor, ktorý potrebuje k takejto spolupráci a riešeniu reálnych bezpečnostných otázok,“ dodal Guo Ping.

Huawei je globálny poskytovateľ ICT infraštruktúry a inteligentných zariadení. Spoločnosť pôsobí v štyroch kľúčových oblastiach – telekomunikačné siete, IT, inteligentné zariadenia a cloudové služby, bola založená v roku 1987 a v súčasnosti má svoje zastúpenie vo viac než 170 krajinách a regiónoch sveta s viac ako 180 tisíc zamestnancami. Huawei ako súkromná spoločnosť je plne vlastnená zamestnancami.

Súvisiace články

Aktuálne správy