Sankcie USA a obchodné vojny stiahli hlinikárenský koncern Rusal do straty

Ruský hlinikárenský koncern Rusal oznámil za 4. kvartál minulého roka stratu, zatiaľ čo v predchádzajúcom štvrťroku, ako aj poslednom štvrťroku roka 2017 zaznamenal zisk. Ako firma uviedla, príčinou bol „výrazný vplyv“ sankcií Washingtonu voči spoločnosti a obchodné konflikty.
Najväčší producent hliníka na svete informoval, že za posledný kvartál minulého roka evidoval upravenú čistú stratu 17 miliónov USD (15,04 milióna eur). Na porovnanie, v 3. štvrťroku firma vykázala upravený čistý zisk 338 miliónov USD a vo 4. štvrťroku predchádzajúceho roka zisk 350 miliónov USD.
Upravený zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) dosiahol 363 miliónov USD, čo medziročne predstavuje pokles o 38,1 %. Tržby klesli o 13,8 % na 2,37 miliardy USD.
„Trh s hliníkom zasiahli v minulom roku sankcie, ako aj obchodné vojny a zavedenie dovozných ciel,“ uviedla spoločnosť. Tento rok ale Rusal očakáva omnoho priaznivejšie výsledky po tom, ako v januári Spojené štáty sankcie voči spoločnosti zrušili. Firma predpokladá obnovenie kontraktov s predchádzajúcimi zákazníkmi, ako aj uzatvorenie dohôd s novými.
Americké ministerstvo financií rozhodlo v apríli minulého roka o zavedení sankcií voči Rusalu, ďalej firme En+, kľúčovému akcionárovi Rusalu, ako aj ďalším firmám, v ktorých vlastnil vysoké podiely ruský oligarcha Oleg Deripaska. Ten bol jedným z oligarchov, na ktorých USA sankcie uvalili. Ako dôvod Washington oznámil „profitovanie oligarchov a ich firiem zo škodlivých aktivít Ruska“.
Pre problémy spojené so sankciami v ďalších krajinách sveta, napríklad v Írsku, však USA neskôr oznámili, že ich zrušia, ak sa Deripaska vzdá kontrolných podielov v Rusale a En+ a svoje vlastníctvo zredukuje. Oligarcha nakoniec tlaku ustúpil.

Súvisiace články

Aktuálne správy