OECD zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky

Svetové hospodárstvo podľa organizácie v tomto roku posilní o 3,3 %, v prípade eurozóny očakáva rast iba o 1 %.

Globálna ekonomika sa podľa najnovšej prognózy Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) spomaľuje a hlavné riziká pretrvávajú. V dôsledku vplyvu obchodných sporov, brexitu a oslabujúceho dopytu v Európe a Číne organizácia zhoršila svoju predpoveď rastu svetovej ekonomiky. OECD uviedla, že v tomto roku očakáva rast globálnej ekonomiky o 3,3 percenta, pričom ešte v novembri predpovedala tohtoročný rast na úrovni 3,5 percenta. V budúcom roku globálne hospodárstvo podľa organizácie posilní o 3,4 percenta.

Osobitne výrazne OECD zhoršila prognózu rastu eurozóny, a to hlavne Nemecka, Talianska a Veľkej Británie. Ekonomika eurozóny sa podľa nej v tomto roku zväčší iba o jedno percento a v budúcom roku o 1,2 percenta. Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) by mal v tomto roku posilniť o 0,7 percenta a v roku 2020 o 1,1 percenta. V prípade talianskeho hospodárstva organizácia v tomto roku očakáva jeho pokles o 0,2 percenta a v budúcom rast o 0,5 percenta.

Britský HDP podľa predpovede OECD v tomto roku vzrastie o 0,8 percenta a v nasledujúcom roku o 0,9 percenta. Tempo rastu americkej ekonomiky sa podľa organizácie v tomto roku spomalí o 0,1 percentuálneho bodu, ale stále bude na vysokej úrovni 2,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy