Dánsko zatiaľ nepovolilo výstavbu plynovodu Nord Stream 2

Plynovod Nord Stream 2 má prepravovať zemný plyn z Ruska popod Baltské more priamo do Nemecka. Dánsko zatiaľ nerozhodlo, či povolí, aby prechádzal cez jeho teritoriálne vody, pokračujúca ruská agresia na Ukrajine však znižuje pravdepodobnosť schválenia, tvrdí dánsky minister zahraničných vecí Anders Samuelsen.

Dánsko zatiaľ nerozhodlo, či povolí, aby plynovod Nord Stream 2 prechádzal cez jeho teritoriálne vody. Oznámil to v stredu minister zahraničných vecí Anders Samuelsen. Pokračujúca ruská agresia na Ukrajine však pravdepodobnosť schválenia znižuje, uviedol podľa agentúry AP.

Plynovod Nord Stream 2 má prepravovať ruský zemný plyn popod Baltské more priamo do Nemecka a obísť tak stredoeurópske tranzitné krajiny Poľsko a Ukrajinu. S plánom nesúhlasia východní susedia Nemecka a odmietajú ho aj USA. Dánsky úrad pre energetiku v súčasnosti preveruje žiadosť ruskej plynárenskej firmy o vydanie povolenia na výstavbu plynovodu podľa pôvodného projektu. V prípade zamietnutia prichádza do úvahy alternatívna trasa, ktorá by však bola podstatne nákladnejšia, upozorňuje agentúra AP.

Keď príde čas na rozhodnutie, vláda zhodnotí „čo sa deje v Rusku a akým spôsobom zaobchádzajú s Ukrajinou“, povedal Samuelsen. Pokračujúca agresia však znamená, že Rusko „nekoná v záujme Dánska“, zdôraznil minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy