Najvhodnejším novým šéfom ECB je Coeuré, post ale asi získa Liikanen

Najvhodnejším budúcim šéfom Európskej centrálnej banky (ECB) by bol člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeuré. Pre politické komplikácie výberového procesu a právne prekážky je však šanca, že by najvyššiu funkciu získal, veľmi nízka. Zhodli sa na tom viacerí ekonómovia.
Podľa prieskumu agentúry Reuters zo 4. – 5. marca, ktorá ho uskutočnila na vzorke vyše 50 ekonómov, by ideálnym nástupcom Maria Draghiho, ktorému sa funkčné obdobie končí v októbri, bol Coeuré, šéf trhových operácií ECB a kľúčový architekt systému kvantitatívneho uvoľňovania v období krízy v eurozóne. To je názor viac než tretiny ekonómov, ktorí sa na prieskume zúčastnili. Vyše pätina za vhodných kandidátov na najvyšší post v ECB považuje bývalého šéfa fínskej centrálnej banky Erkkiho Liikanena a súčasného šéfa nemeckej Bundesbank Jensa Weidmanna.
Ale na otázku, kto je najpravdepodobnejším nástupcom Draghiho, výrazne viac než tretina z ekonómov určila Liikanena. Konečné rozhodnutie totiž bude politickým kompromisom medzi najväčšími hráčmi v eurozóne. Výber prezidenta ECB je súčasťou väčšieho preskupovania síl v centrálnej banke menového bloku, kde tento rok dochádza k výmene polovice pozícií vo Výkonnej rade ECB a vyše tretiny miest v Rade guvernérov.
Zvyšok oslovených ekonómov rozdelil rovnomerne svoje hlasy v prospech šéfa francúzskej centrálnej banky Francoisa Villeroya de Galhau, fínskeho guvernéra centrálnej banky Olliho Rehna, Weidmanna a Coeurého. Očakáva sa, že proces výberu sa začne po májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy