Rast produkcie a zásob v USA znížil ceny ropy, cena Brentu skĺzla pod 65,50 USD

Ceny ropy v stredu klesli, keď vývoj na trhoch ovplyvnili prognózy dvoch amerických ropných koncernov naznačujúce výrazné zvýšenie produkcie, ako aj informácie o raste ropných zásob v USA.
Americké spoločnosti Chevron a Exxon Mobil zverejnili v utorok (5. 3.) odhady, podľa ktorých bude ich produkcia z bridlicových ložísk v oblasti známej ako Permská panva rásť. Ak sa prognózy naplnia, posilní sa tým ich pozícia dominantných hráčov v tejto lokalite, nachádzajúcej sa na západe Texasu a juhovýchode Nového Mexika.
Navyše, Americký ropný inštitút (API) zverejnil odhady, na základe ktorých zásoby ropy v USA minulý týždeň vzrástli, pričom rast bol výraznejší, než sa čakalo. Ropné zásoby sa v týždni do 1. marca zvýšili o 7,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici očakávali ich rast len o 1,2 milióna barelov. Rozhodujúce údaje o vývoji ropných zásob v USA poskytne v stredu americké ministerstvo energetiky.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s májovým kontraktom klesla do 7.30 h SEČ o 49 centov na 65,37 USD (57,70 eura) za barel. V rovnakom rozsahu klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli. Dosiahla 56,07 USD za barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená pokles tiež o 49 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy