Maloobchod eurozóny aj celej EÚ v januári posilnil

Medzimesačne sa januárové tržby maloobchodu v eurozóne zvýšili o 1,3 %, v rámci celej EÚ stúpli o 1,1 %, slovenský maloobchod vzrástol o 1,3 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v januári medzimesačne posilnili o 1,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšili o 1,1 percenta. Medziročne januárový maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov posilnil o 2,2 percenta a maloobchod celej EÚ vzrástol o 2,5 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Tržby slovenského maloobchodu v januári podľa údajov Eurostatu medzimesačne rástli rovnakým tempom ako priemer eurozóny, keďže posilnili o 1,3 percenta. Medziročne slovenský maloobchod v porovnaní s priemerom za celú eurozónu vzrástol výraznejšie, a to o 4,5 percenta.

V rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje dostupné, maloobchod v januári medzimesačne najviac posilnil v Nemecku a na Malte (zhodne 3,3 %) a v Estónsku a Rumunsku (zhodne o 1,9 %). Medzimesačne sa maloobchodné tržby v januári zmenšili vo Fínsku (-2,1 %), v Slovinsku (-1 %), v Dánsku a Rakúsku (zhodne -0,7 %) a v Belgicku (-0,4 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, maloobchod najviac vzrástol v Slovinsku (11 %), Írsku (8,1 %) a Rumunsku (6,7 %). Najvýraznejší medziročný pokles maloobchodných tržieb v januári bol vo Fínsku (-1,3 %) a v Dánsku (-0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy