USA plánujú ukončiť poskytovanie obchodných výhod pre Indiu a Turecko

Podľa Indie jej vylúčenie z amerického Všeobecného systému preferencií bude mať na krajinu minimálny ekonomický vplyv v hodnote 190 mil. USD.

USA plánujú ukončiť poskytovanie preferenčných obchodných výhod pre Indiu a Turecko. Prezident USA Donald Trump Indiu opakovane kritizuje pre vysoké clá. Výsledkom je, že Trump nariadil Úradu splnomocnenca USA pre obchod vylúčiť Indiu z programu, ktorý poskytuje niektorým štátom v oblasti obchodu prednostné zaobchádzanie. Na základe tohto programu sa v súčasnosti na indický export do USA v hodnote 5,6 mld. USD neuplatňujú clá. V liste Kongresu americký prezident uviedol, že India "nezaručuje Spojeným štátom, že im poskytne spravodlivý a primeraný prístup na trhy Indie". Informoval o tom portál bbc.com.

Na základe Všeobecného systému preferencií (GSP) "niektoré produkty môžu vstupovať do USA bez uplatnenia cla, ak oprávnená rozvíjajúca sa krajina spĺňa súbor kritérií". K týmto kritériám patrí ochrana duševného vlastníctva a to, že sa Spojeným štátom poskytuje primeraný a férový prístup na trh.

Indický minister zahraničného obchodu Anup Wadhawan uviedol, že vylúčenie jeho krajiny z amerického Všeobecného systému preferencií bude mať "na Indiu minimálny ekonomický vplyv v hodnote 190 mil. USD". "Naše obchodné vzťahy s USA zostávajú vrelé," dodal. USA majú v úmysle vylúčiť zo Všeobecného systému preferencií aj Turecko. Washington argumentuje, že Turecko už nespĺňa kritériá, pretože je "dostatočne ekonomicky rozvinuté".

Súvisiace články

Aktuálne správy