Lepší rating: Investori sa bijú o grécke dlhopisy, pripravuje sa nová emisia

, ČTK Foto: SITA/AP

Výnosy desaťročných gréckych vládnych dlhopisov klesli na najnižšiu úroveň od januára 2006. Je to reakcia na piatkové zvýšenie ratingu Grécka, ku ktorému pristúpila medzinárodná ratingová agentúra Moodys.

Zvýšenie ratingu posilnil optimizmus investorov ohľadom ďalšieho vývoja tejto najzadlženejšia krajiny eurozóny. Grécko následne oznámilo, že chystá na tento týždeň novú emisiu so splatnosťou desať rokov, čo bude prvá emisia s takouto lehotou splatnosti po takmer desiatich rokoch.

Výnos nedávno vydaných päťročných dlhopisov gréckej vlády počas dopoludnia klesol na 2,79 percenta, sú tak najnižšie od momentu, kedy sa tieto papiere pred dvoma týždňami uviedli na trh.

Výnosy sa vyvíjajú opačne k cenám. Ak je o dlhopisy záujem a ich cena sa zvyšuje, výnosy klesajú. V konečnom dôsledku to znamená, že krajina si môže požičiavať za nižší úrok.

Agentúra Moodys zohľadnila výsledky gréckeho reformného programu a zlepšila v piatok hodnotenia úverovej spoľahlivosti Grécka na B1 z predchádzajúcej známky B3. Krok povzbudil špekulácie, že Grécko tento týždeň ponúkne desaťročný syndikovaný dlhopis, čo sa aj potvrdilo. Grécko krátko nato oznámilo, že poverilo šesť medzinárodných bánk emisiou desaťročných dlhopisov. Úverový rating je dôležitý faktor pre investorov, ukazuje im, aká je pravdepodobnosť riadneho splatenia pôžičky podľa stanovených podmienok. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť aj lacnejšie pôžičky.

Podľa agentúry Reuters má emisia priniesť okolo dvoch miliárd eur. Ide o druhý predaj štátnych dlhopisov od vlaňajšieho augusta, kedy Atény opustili medzinárodný záchranný program, a prvý predaj desaťročných dlhopisov po takmer desiatich rokoch.

Výnosy sa pred novou ponukou zvyčajne zvyšujú, v prípade Grécka je však považovaný za pozitívny faktor prístup na trh, vzhľadom k masívnemu dlhu. Pomer dlhu k hrubému domácemu produktu Grécka dosahuje 176 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy