Ceny výrobcov v januári medzimesačne stúpli v eurozóne aj v EÚ

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v januári medzimesačne stúpli o 0,4 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o 0,3 percenta. Medziročne sa januárové priemyselné ceny v eurozóne zvýšili o 3 percentá a v rámci celej EÚ vzrástli o 2,9 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v pondelok.

Na Slovensku sa v januári ceny priemyselných výrobcov medzimesačne zvýšili o 0,4 percenta, čiže rovnako ako v rámci celej eurozóny a mierne výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu. Medziročne slovenské výrobné ceny posilnili viac ako v rámci celej eurozóny aj EÚ, a to o 3,2 percenta.

Najvýraznejší medzimesačný rast priemyselných výrobných cien v januári evidovali v Holandsku (2 %), Estónsku (1,2 %), Grécku (1,1 %) a v Česku (1%). Januárové ceny priemyselných výrobcov sa medzimesačne znížili na Cypre (-1,1 %), v Belgicku (-1 %) a vo Fínsku a Veľkej Británii (zhodne -0,1 %).

Medziročne výrobné ceny v januári stúpli najvýraznejšie v Estónsku (7,4 %), Dánsku (6,8 %), v Lotyšsku (6,2 %) a na Cypre (6,1 %). Pokles výrobných cien v januári oproti rovnakému mesiacu minulého roka evidovali iba v Írsku, a to o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy