Nakoľko je Čína dôležitá pre európske akcie?

, CNBC Foto: thinkstock;CNBC

Investori nepokladajú výkon čínskej ekonomiky za dôležitý pre európske akcie, najmä pre Nemecko a severnú Európu. Upozorňuje Philip Saunderst z Investec Asset Management.

Philip Saunders uviedol, že čínsky dopyt bol v posledných rokoch "veľmi významným motorom rastu" pre tieto akcie za posledné roky. A keď tento motor zoslabne, povedie to k poklesu. Saunders spomína množstvo opatrení na fiškálne a menové stimuly Pekingu z roku 2018 a začiatku tohto roka. "Veľká časť slabého výkonu európskych trhov v minulom roku bola spojená s čínskym kreditným cyklom, ktorý teraz vykazuje známky obratu," povedal Saunders s tým, že v dôsledku takýchto politík, ktoré majú posilniť rast, by mohli "celkom nepopulárne" európske akciové trhy z tejto zmeny "výraznejšie ťažiť".

Nebude to mať ale dopad na všetky tituly rovnaký. Podľa Saundersa nie všetky európske akcie nevyhnutne porastú po tom, čo sa spustia čínske domáce stimuly. Spoločnosti s priamymi vzťahmi k dopytu v Číne budú profitovať najviac. "Banky by mohli prekvapiť. Takže pre investorov, ktorí v podstate stratili na tomto konkrétnom pohyblivom trhu, myslím, že tu bude niekoľko príležitosti v oblastiach, ktoré na všetky zmeny naozaj nereagovali primerane. "

Saunders navyše povedal, že nárast čínskeho dopytu bude mať pravdepodobne pozitívny vplyv na celkové hospodárstvo Európy. Čína je druhým najväčším obchodným partnerom pre Európsku úniu, čo podľa Európskej komisie vytváralo 15,3 % hodnoty dovozu a vývozu do EÚ v roku 2017. Podľa údajov Eurostatu patrilo Nemecko v roku 2017 k najväčším vývozcom tovaru do Číny (87 miliárd eur) spomedzi krajín Európskej únie.

Čína sa pravdepodobne vráti k tieňovému bankovníctvu, v snahe o podporu hospodárskeho rastu. "Myslím si, že v tomto roku budú regulátori podporovať väčšie financovanie tieňového bankovníctva, najmä súkromného sektora," povedal pre CNBC Xiang Songzuo, profesor z univerzity Renmin v Pekingu, niekdajší zástupca riaditeľa Čínskej ľudovej banky a hlavným ekonómom poľnohospodárskej banky Číny.

Tieňové bankovníctvo sa vzťahuje na činnosti finančných spoločností mimo formálneho bankového sektora, a preto podlieha nižšej úrovni regulačného dohľadu a vyšším rizikám. Podľa Xianga sa čínski predstavitelia posunuli v diskusiách od d zníženia dlhu k stabilizácii ekonomiky.

Vyskytli sa obavy, že takéto praktiky môžu maskovať množstvo rizika, ktoré banky a iné finančné subjekty preberajú, pretože činnosti súvisiace s tieňovým bankovníctvom sú mimo účtovnej závierky. Obavy v súvislosti s dlhmi viedli v niektorých prípadoch k tvrdeniam, že tieňové bankovníctvo v čínskej ekonomike by mohlo nakoniec viesť k finančnej kríze, ak by bublina praskla. Analytici Morgan Stanley si ale myslia, že Peking pravdepodobne dokáže lepšie zvládnuť riziká v prípade pôžičiek z neoficiálnych kanálov, než tomu bolo pred rokmi. "Na jednej strane potrebujú tieňové bankovníctvo na financovanie investícií a na strane druhej sa potrebujú pokúsiť kontrolovať potenciálne riziká, "dodal Xiang Songzuo.

Cieľ HDP v Číne bol v minulom roku okolo 6,5 percenta. Agentúra Reuters uviedla, že Peking si pravdepodobne v roku 2019 stanoví cieľ rastu 6,0 až 6,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy