Spotrebiteľské výdavky v USA v decembri klesli najprudšie za 9 rokov

Výdavky amerických spotrebiteľov na konci vlaňajška padli najprudšie za 9 rokov. Príjmy v USA sa v decembri výrazne zvýšili, v januári však klesli prvýkrát od novembra 2015.
Spotrebiteľské výdavky sa v decembri 2018 znížili o 0,5 % po náraste o 0,7 % v októbri a o 0,6 % v novembri, uviedlo americké ministerstvo obchodu. To bol ich najvýraznejší pokles od septembra 2009.
Spotrebiteľské výdavky sú ostro sledovaným ukazovateľom, keďže v USA na ne pripadajú viac než dve tretiny ekonomickej aktivity.
Spotrebitelia obmedzili nákupy motorových vozidiel a tovarov pre rekreáciu. Výdavky na nákup tovarov klesli o 1,9 a výdavky na služby stúpli o 0,1 %.
Spotrebiteľské výdavky po úprave o infláciu v decembri klesli o 0,6 % po zvýšení o 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci, čo bol najprudší pád takisto od septembra 2009.
Ministerstvo obchodu tiež uviedlo, že osobné príjmy v januári klesli o 0,1 % po náraste o 1 % v decembri, pričom ekonómovia počítali so zvýšením o 0,3 %. To bolo prvé zníženie príjmov od novembra 2015. Dôvodom bol pokles dividend a úrokových príjmov. Mzdy sa zvýšili o 0,3 % (v decembri +0,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy