Volkswagen Slovakia vyplatil vlani zamestnancom pol milióna eur za zlepšovacie návrhy

Za každý nemerateľný "zlepšovák" prislúcha zamestnancovi paušálna odmena 20 eur. Do výšky 10-tisíc eur sú odmeňované merateľné zlepšovacie návrhy.

Volkswagen Slovakia (VW SK) vyplatil v predchádzajúcom roku zamestnancom odmeny za zlepšovacie návrhy v celkovej výške viac ako 523 tisíc eur. V roku 2018 prispela k zvýšeniu efektivity svojimi zlepšovacími návrhmi vyš tisícka zamestnancov. Nápady sa týkali rôznorodých oblastí naprieč celým podnikom. Počnúc procesmi vo výrobe, cez logistiku a zabezpečenie kvality až po administratívu. Informovala o tom v piatok hovorkyňa spoločnosti VW SK Lucia Kovarovič Makayová v tlačovej správe.

Spoločnosť VW SK pracuje aktívne na dosiahnutí cieľa značky Volkswagen, ktorým je zvýšiť efektivitu podniku do roku 2025 o 30 %. Jedným z nástrojov na dosiahnutie tohto cieľa je manažment ideí. „Práve v tomto rozhodujúcom období je pre nás obzvlášť dôležité aktívne pracovať na zvyšovaní efektivity, aby sme si posilnili pozíciu v rámci koncernu a pri rozhodovaní o pridelení nových produktov si zabezpečili dobrú štartovaciu pozíciu. Verím, že aj v tomto roku budú zamestnanci angažovaní prispieť k zvýšeniu efektivity,“ uviedol predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo VW SK Oliver Grünberg.

Zlepšovací návrh môže podať každý zamestnanec vo výrobnej aj nevýrobnej oblasti. Za každý nemerateľný zlepšovací návrh mu prislúcha paušálna odmena 20 eur. Do výšky 10-tisíc eur sú odmeňované merateľné zlepšovacie návrhy. Vlani sa spoločnosti VW SK podarilo vďaka zamestnaneckým zlepšovacím návrhom ušetriť materiál, ale aj státisíce kilowatthodín elektrickej energie, vyše tisíc kubíkov zemného plynu a takmer dve tony emisií. „Zlepšováky však šetria nielen životné prostredie, ale aj zdravie zamestnancov. Príkladom sú viaceré nápady, ktoré zlepšili ergonómiu na pracovisku,“ ozrejmila hovorkyňa VW SK Lucia Kovarovič Makayová.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 5,5 milióna vozidiel. Je pilierom slovenského exportu a zároveň aj najväčším súkromným zamestnávateľom v krajine. VW SK je najväčším prispievateľom do verejných rozpočtov, len za rok 2017 odviedol na daniach a odvodoch približne 250 miliónov eur. Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už 4,35 miliardy eur. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, ŠKODA Citigo. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky, podvozky a motory, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy