Výrobný sektor eurozóny vo februári klesol, prvýkrát od júna 2013

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny vo februári klesla, prvýkrát od júna 2013, aj keď o málo menej ako pri rýchlom odhade. Dôvodom poklesu bolo zhoršenie prevádzkových podmienok v regióne. Vyplýva to zo spresnených výsledkov prieskumu spoločnosti IHS Markit.
Podľa finálnych výsledkov Markit sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny vo februári znížil na 49,3 bodu z januárových 50,5 bodu.
PMI sa tak prepadol pod zlomovú hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu, aj keď jeho spresnená hodnota je o niečo vyššia ako 49,2 bodu pri rýchlom odhade. V každom prípade výrobný sektor euroregiónu vo februári prestál rásť po viac ako 5,5 roku expanzie.
Údaje z jednotlivých krajín zároveň ukázali, že najhoršie výsledky dosiahli Nemecko a Taliansko, najväčšia a tretia najväčšia ekonomika bloku. Konkrétne, PMI nemeckého výrobného sektora sa prepadol vo februári na 74-mesačné minimum 47,6 bodu a v prípade Talianska klesol na 47,7 bodu, čo je jeho najnižšia úroveň za 69 mesiacov. Aj PMI štvrtej najväčšej ekonomiky regiónu – Španielska skĺzol tesne pod hranicu 50 bodov, prvýkrát od novembra 2013, a to na 49,9 bodu (63-mesačné minimum).
Vo Francúzsku sa medzitým situácia mierne zlepšila a jeho PMI vzrástol na 51,5 bodu, čo je päťmesačné maximum. V Rakúsku a Holandsku došlo naopak k zhoršeniu, teda k spomaleniu rastu výrobného sektora, zatiaľ čo v Grécku a Írsku sa jeho aktivita zrýchlila.
Dôvodom poklesu produkcie vo výrobnom sektore eurozóny ako celku bol výrazný úbytok nových objednávok, najstrmší od apríla 2013. A vzhľadom na neistú situáciu vo svetovej politike a obchode, exportné objednávky vo februári klesli už piaty mesiac po sebe a najprudšie za vyše šesť rokov.
Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit v tejto súvislosti skonštatoval, že výrobný sektor eurozóny zaznamenal vo februári svoj najhorší výsledok za šesť rokov. A viaceré indikátory signalizujú, že mu hrozí ďalší pokles, pokiaľ nedôjde k oživeniu dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy