Čínsky výrobný sektor vo februári ožil

Čínsky výrobný sektor vo februári ožil a jeho aktivita dosiahla trojmesačné maximum. Stále však neprekonala zlomovú hranicu, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu. Vyplýva to z prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit, ktorý však kontrastuje s oficiálnymi údajmi štatistického úradu. Tie ukazujú na ďalší pokles aktivity v priemysle.
Dôvodom rozdielov je fakt, že kým Caixin a IHS Markit robia prieskum v stredných a malých podnikoch, štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy.
Podľa Caixin index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora vzrástol vo februári na 49,9 bodu zo 48,4 bodu v januári a dosiahol trojmesačné maximum. Stále je však nižší ako 50 bodov, čo znamená pokles výkonu v priemysle.
Spoločnosť Caixin spresnila, že oživenie bolo spôsobené najmä rozširovaním výroby a vyšším domácim dopytom. Subindex nových objednávok sa pritom vo februári vrátil k rastu, teda nad 50 bodov. Ale exportné objednávky stúpli len „okrajovo“, zhrnul Caixin.
Výsledok prieskumu Caixin a IHS Markit sa však líši od oficiálnych údajov čínskeho štatistického úradu, podľa ktorého sa PMI výrobného sektora vo februári znížil na 49,2 bodu oproti 49,5 bodu v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy