Investičné fondy naliali do kryptomien 1,6 miliardy dolárov

, marketwatch Foto:getty images

Nepretržitý medvedí trh s kryptomenami už zotrel viac ako pol miliardy dolárov z celkovej hodnoty všetkých digitálnych mien. Individuálni investori sa možno od nich odvrátili, ale čísla veľkých investičných spoločností hovoria niečo celkom iné.

Podľa údajov Diar Research, spoločnosti analyzujúcej údaje, venture kapitál a fondy súvisiace s blockchainom investovali od začiatku roka 2018, kedy je trh v medveďom trende, 1,6 miliardy dolárov do odvetví súvisiacich s kryptom. "Rok 2018 môže byť považovaný za krvavý kúpeľ pre kryptomeny, ale nie pre operácie vedené blockchainom, ktoré zabezpečili viac ako 1,6 miliárd dolárov na projekty od podporovateľov," píše Diar v správe pre klientov. "Odvetvie ako celok si zabezpečilo viac ako 3,9 miliardy dolárov do októbra 2018, navýšenie kapitálu tak predstavuje 5 miliárd dolárov."

Dave Balter, generálny riaditeľ spoločnosti Flipside Crypto povedal, že napriek klesajúcim cenám kryptomien investori stále vidia príležitosti v odvetví, tak ako pred 12 mesiacmi. "Pre venture kapitál sa nič nezmenilo, veľké a predčasné stávky aj naďalej predstavujú príležitosť pre mnohonásobnú návratnosť. Ceny kryptomien sa v tomto ohľade vôbec nezmenili. To znamená, že sme už mimo fázy jednoduchých peňazí za akýkoľvek nápad, pretože regulácia je čoraz jasnejšia a ICO mánia už vyprchala," dodal Balter.

Navyše klesajúce ceny kryptoaktív neznižujú investície do spoločností, v ktorých vznikajú mince obchodované na troch burzách: Circle, Coinbase a Kraken. "Burzy boli kritickou súčasťou," povedal Travis Scher, viceprezident pre investície v DCG. "Aby mohol ekosystém prosperovať, trh potrebuje robustné vstupy a výstupy na podporu blockchain systému."

Kapitalizáciu kryptoaktív nemožno ignorovať. Od začiatku roka 2018 bitcoin stratil viac ako 70 % svojej hodnoty a je viac ako 80 % pod svojim historickým maximom. "Videli sme, ako záujemcovia miznú," povedal Scher na margo medvedieho trhu. "Ľudia s dlhodobým presvedčením vedia, že veci potrebujú čas. Chápu a veria."

Údaje poskytnuté spoločnosťou Diar sú v plnom kontraste so zmenami cien digitálnych mien, ktoré sa tak často používajú na meranie základného zdravia odvetvia. "Ohromujúca skutočnosť nie je len to, koľko peňazí bolo investovaných, ale ocenenia firiem, ktoré sa teraz pohybujú na miliardách dolárov. Rok 2019 už odštartoval cestu smerom hore, pomocou 200 miliónov dolárov získaného kapitálu," uviedla správa.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy