Google Pay na Slovensku: Používame ho dvakrát častejšie ako platobnú kartu

, SLSP Foto: SITA/AP

Presne pred rokom prišli na Slovensko moderné platby prostredníctvom mobilnej aplikácie Google Pay. Využívanie výrazne prekročilo očakávania. Neustále rastie počet klientov aj platieb.

Google Pay je platba mobilným telefónom bez použitia peňaženky v obchodoch aj na internete. Služba sa teší veľkej popularite, užívatelia urobia v priemere dvakrát viac platieb ako tí, čo platia priamo platobnou kartou. Reakcie klientov sú v drvivej väčšine pozitívne, čo potvrdzuje aj hodnotenie aplikácie v obchode Google Play.

Prvou veľkou bankou, ktorá službu na Slovensku ponúkla, bola Slovenská sporiteľňa. Za posledný štvrťrok 2018 hlási nárast objemu platieb o takmer 40 %. „Rozdiely vo využívaní Google Pay a platobných kariet sú aj v sumách, ktoré aplikáciou ľudia platia. Pri vyšších čiastkach používajú Google Pay porovnateľne s platobnými kartami. Pri nižších platbách však aplikácia výrazne vedie. Znamená to, že mobilom platíme aj také drobnosti, na ktoré sme doteraz nevyberali platobnú kartu z peňaženky ale radšej zaplatili mincami,“ vysvetľuje Milan Bednár, vedúci oddelenia denného bankovníctva Slovenskej sporiteľne.

Google Pay využíva všetky bezpečnostné prvky poskytované bankou, dopĺňa ich ešte ďalšia úroveň zabezpečenia. Metóda pri platbe u obchodníkov nezdieľa s nikým číslo karty, namiesto toho pre každú platbu vytvorí jedinečné virtuálne číslo účtu a zároveň bezpečnostný kód,  ktorým bezpečne spojí transakciu s konkrétnym bankovým účtom. Navyše, na rozdiel od straty peňaženky, môžu používatelia Google Pay zistiť polohu strateného telefónu vďaka funkcii „Nájdi moje zariadenie”. Potom ho môžu na diaľku buď uzamknúť novým heslom alebo, v prípade potreby, celý vymazať. Pri strate telefónu nie je nutné deaktivovať platobnú kartu, pretože jej údaje sa v telefóne nenachádzajú

Súvisiace články

Aktuálne správy