4 dôvody prečo sú globálne financie úzko spojené so zločinom

, opendemocracy.net Foto: getty images

Finančný zločin je v súčasnom globálnom finančnom systéme hlboko zakorenený. Príkladov je celý rad. Začalo sa to už v sedemdesiatych rokoch a nie je to náhoda, že od vtedy stále rastie. Server opendemocracy pripomína myšlienky už zosnulej ekonómky Susan Strangeovej.

Susan Strangeová z London School of Economics, patrí ku zakladateľom oblasti medzinárodnej politickej ekonómie. V sérii priekopníckych kníh – Štáty a trhy, Ústup štátu a Šialené peniaze, poukazuje na to, ako epidémie finančnej kriminality vznikajú z konkrétnych politických rozhodnutí.

K podvodom a zločinom podľa ekonómky dochádza zo štyroch základných príčin.

Peniaze sú medzinárodné, regulácia národná
Peniaze sa môžu voľne pohybovať po celom svete a vyhýbať sa národným reguláciám a zákonom. Medzinárodné organizácie zase nemajú dostatočnú moc a potrebné nástroje, aby situáciu dostali pod kontrolu. Riešením tak zostáva iba koordinovaný postup medzi najvýznamnejšími svetovými ekonomikami.

Daňové raje
"Drancovanie verejných peňazí a štátnych firiem by bolo značne obmedzené, keby nebolo kam tieto peniaze previesť," Bankové tajomstvo umožňuje vyhýbať sa daniam, obchodovať s drogami a páchať ďalšie zločiny, ktoré sa následne stávajú "nerozlíšiteľné od normálneho podnikania".

Extravagantné bonusy bankárov a následná kontaminácia politiky
Bonusy "obscénnej veľkosti", vytvárajú "morálnu kontamináciu" a posilňujú väzbu medzi financiami a politikou. Úplatky v politike síce nie sú ničím novým, ale s tým, ako financie začali dominovať celej reálnej ekonomike, sa problém posunul na úplne inú úroveň.

Peniaze = politická moc
Globalizácia "redefinovala politiku, tá už nie je len o tom, čo sa deje vo vláde, ale aj o moci na trhoch". Na jednej strane rastie moc a bohatstvo jednotlivcov, na strane druhej štátom chýbajú  daňové výnosy a slabne ich pozícia. Celá špirála sa potom roztáča stále rýchlejšie a "národná politika sa stáva zajatcom globálnych finančných trhov".

Opendemocracy pripomína, že názory Susan Strangeovej nestratili na aktuálnosti. Podľa štúdie z roku 2015, ktorú spracoval James S. Henry z Columbia University, držia americké subjekty v zahraničí asi 24 – 36 biliónov dolárov. Z veľkej časti ide o peniaze z legitímneho podnikania, ale aj tie "prispievajú k vytváraniu systému, v ktorom bujnie finančný zločin".

Strangeová na základe svojej práce dospela k znepokojujúcemu, možno aj prorockému záveru, že ak nezmeníme súčasný finančný systém, mohol by zničiť celý západný liberálny poriadok. Preto podľa nej potrebujeme niečo viac ako len vládnu agentúru na odvrátenie rastu finančnej kriminality. Chce to nový prístup k politickej ekonómii na národnej a globálnej úrovni.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy