Trh technického spotrebného tovaru vzrástol v 4. kvartáli o vyše 7 %

Na medziročnom raste sa podieľali sektor telekomunikácií a sektor veľkých a malých domácich spotrebičov.

Trh technického spotrebného tovaru na Slovensku stúpol v štvrtom kvartáli minulého roka o viac než 7 % oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka. Ako v tlačovej správe uviedla spoločnosť GfK, na medziročnom raste sa podieľali sektor telekomunikácií a sektor veľkých a malých domácich spotrebičov. K sektoru fototechniky, ktorý medziročne stráca dlhodobo, sa pridal aj sektor informačných technológií.

V telekomunikáciách sa predaj v štvrtom kvartáli zvýšil o 18,9 %, na 137 mil. eur. Pozitívny vývoj v tomto sektore podľa GfK podporil rast predaja smartfónov s väčšou uhlopriečkou displeja. Objem predaja spotrebnej elektroniky v sledovanom štvrťroku medziročne stúpol o 1,3 % a dosiahol 56 mil. eur. Pozitívny vývoj spôsobil aj mierny medziročný rast predaja televízorov s veľkými uhlopriečkami nad 55 palcov.

V sektore veľkých a malých spotrebičov stúpol predaj o 10,4 %, resp. o 13,3 % a predstavoval 82 mil. eur, resp. 55 mil. eur. V prípade veľkých spotrebičov boli najdynamickejšou skupinou sušičky nasledované vstavanými varnými doskami. Medzi najviac rastúce kategórie malých spotrebičov patrili napríklad kávovary alebo elektrické zubné kefky.

Medziročný pokles v sektore fotografickej techniky predstavoval v štvrtom kvartáli 19,3 % a predaj dosiahol 4 mil. eur. Negatívny vývoj podľa GfK súvisí s klesajúcimi predajmi zrkadloviek a kompaktov s pevným objektívom. V informačných technológiách sa predaj znížil o 7,7 % na 84 mil. eur. Medziročný pokles zaznamenali stolové a prenosné počítače, GfK spomenula aj prepad tabletov.

Súvisiace články

Aktuálne správy