Na štvorcový meter bytu musí priemerný Slovák odpracovať od 255 do 378 hodín

Uviedla to Realitná únia SR. Podľa jej Realitného barometra je cena za bývanie na podobnej úrovni v roku 2008.

Na jeden štvorcový meter bytu musí obyvateľ SR odpracovať od 255 do 378 hodín. Uviedla to Realitná únia SR v tlačovej správe. Podľa najnovších údajov Realitného barometra Realitnej únie SR, ktorý mapuje ceny bytov v krajských mestách Slovenska, je cena za bývanie na podobnej úrovni ako v roku 2008. Podľa analytika únie Vladimíra Kubrického však nie sme svedkami nafukovania ďalšej realitnej bubliny, ako sme ju poznali pred 11 rokmi.

Ako ďalej informovala únia, priemerná hodnota bytu v SR stúpla prvý mesiac roku 2019 oproti záveru minulého roka roka o 1,1 %. Zatiaľ čo v decembri 2018 sme na Slovensku zaplatili za meter štvorcový priemerne 1 671 eur, v januári 2019 to bolo už 1 690 eur.

"Cena nehnuteľností je len jednou stranou mince. Jej druhou stranou je dostupnosť bývania pre ľudí. V porovnaní s rokom 2008 je dnes vyššia kúpyschopnosť obyvateľstva, kedy sú platy približne o tretinu vyššie,“ vysvetlil Kubrický. "Realitná bublina nemôže prasknúť, lebo tu žiadna nie je. Korekcia, ktorá by znamenala určitý pokles cien, je však možná. Zrejme k nej ale tento rok nedôjde," skonštatoval.

Ak si priemerný Slovák chce zabezpečiť bývanie, najdlhšie naň musí pracovať v Bratislave, a to 378 hodín na jeden meter štvorcový. Platy v hlavnom meste sú síce v porovnaní s ostatnými časťami Slovenska vyššie aj o 63 %, stále to ale podľa Realitnej únie SR nestačí na kompenzáciu vysokých cien bytov. Realitný barometer tiež ukazuje, že príchod automobilky Jaguar Land Rover zdvihol ceny bytov aj v Nitre. Na jeden štvorcový meter tam obyvatelia musia odpracovať 346 hodín. Najlepšie spomedzi krajských miest vyšiel Trenčín, kde stačí na meter štvorcový staršieho dvojizbového bytu pracovať 255 hodín.

Realitná únia SR uviedla, že pri svojich výpočtoch vychádzala z priemerných platov za jednotlivé kraje, pričom uvažovala o kúpe staršieho dvojizbového bytu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy