Dôvera talianskych podnikateľov aj spotrebiteľov vo februári klesla

Dôvera talianskych podnikateľov z výrobného sektora vo februári klesla na najnižšiu úroveň takmer za tri roky. Aj spotrebiteľom sa zhoršila nálada po tom, ako sa tretia najväčšia ekonomika eurozóny koncom minulého roka prepadla do recesie. Informoval o tom štatistický úrad ISTAT.
Podľa najnovšieho prieskumu ISTAT sa index dôvery podnikateľov z výroby vo februári znížil na 101,7 bodu z revidovaných 102 bodov v januári.
Februárový výsledok však mierne prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s poklesom indexu na 101,4 bodu. Jeho hodnota je však aj tak najnižšia od augusta 2016.
Kombinovaný index dôvery, ktorý mapuje náladu nielen v priemysle, ale aj v službách, maloobchode a stavebníctve, sa vo februári znížil na 98,3 z revidovaných 99,1 bodu v januári. Je tak najnižší za štyri roky.
Spotrebiteľská dôvera zároveň vo februári klesla na 112,4 bodu, čo je jej najnižšia úroveň od augusta 2017 a menej ako 113 bodov, ktoré očakávali analytici.
Talianska ekonomika v 2. polroku minulého roka klesla do recesie, už tretej za desať rokov.
Náladu v krajine zhoršuje aj rastúce napätie vo vládnej koalícii, ktorú tvoria protiimigrantská Liga Severu a protisystémové Hnutie piatich hviezd. Obe koaličné strany majú rozdielne názory a nevedia sa dohnúť ani na dokončení trate pre vysokorýchlostnú železnicu, ktorá je projektom Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy