Centrálna banka USA v tomto roku očakáva slušný, hoci pomalší rast ekonomiky

Vlani hospodárstvo krajiny podľa odhadu Fed-u posilnilo o necelé 3 %, centrálna banka predpokladá, že v roku 2019 sa hospodársky rast trochu spomalí.

Americká ekonomika by mala podľa šéfa centrálnej banky USA v tomto roku naďalej rásť slušným tempom. Šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell to povedal v Kongrese krajiny, kde predniesol správu o menovej politike. Uviedol, že sa zdá, že ekonomika USA v roku 2018 celkovo posilnila o necelé tri percentá a Fed očakáva, že v roku 2019 sa hospodársky rast trochu spomalí.

Čiastočné zastavenie financovania amerických federálnych úradov, ktoré trvalo 35 dní, podľa šéfa Fed-u „spôsobilo významné ťažkosti pre vládnych zamestnancov a mnohých iných, ale očakáva sa, že negatívne vplyvy na ekonomiku budú pomerne mierne“. Powell však citoval viacero faktorov, ktoré by mohli hospodársky rast spomaliť. „Finančné trhy sa stali volatilnejšie a finančné podmienky teraz podporujú rast menej ako vlani,“ konštatoval. Poznamenal pritom, že sa spomalil rast veľkých zahraničných ekonomík, vrátane Číny a Európy, a „zvýšila sa neistota“ v oblasti hlavných otázok politiky, ako je brexit a prebiehajúce obchodné rokovania USA s viacerými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy