Európske trhy pred stretnutím Trumpa s Kimom znervózneli

, CNBC Foto: SITA/AP

Akcie spoločnosti Beiersdorf klesli o 8 %, keď výrobca Nivea znížil výhľad zisku. Spoločnosť Air France-KLM stratila 10 percent, keď sa prevalilo, že holandská vláda má záujem navýšiť svoj podiel v spoločnosti.

Európske akcie sa v stredu začali obchodovať v červených číslach. Celoeurópsky Stoxx 600 poklesol o 0,37 percenta, takmer všetky odvetvia sa ocitli na negatívnom území. Beiersdorf odpísal 8 %, Air France-KLM 10 a britská banka Metro klesla na spodok indexu so stratou viac ako 13 percent. Naopak akcie Ocado vzrástli o 5 percent, keď oznámili spoluprácu s Marks & Spencer.

Investori vzali do úvahy najnovšie politické a ekonomické správy z celého sveta, pričom veľkú pozornosť venujú nadchádzajúcemu stretnutiu vodcov Severnej Kórey a USA. Prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Jong Un sa majú stretnúť vo vietnamskom hlavnom meste Hanoji v stredu a summit sa bude snažiť popracovať na vzťahoch medzi oboma národmi a denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Pred stretnutím lídrov Trump tweetol, že Severná Kórea môže byť "prosperujúcou" ako Vietnam, ak by sa vzdala jadrových zbraní. Dodal, že potenciál má "úžasný".

Investori budú tiež pozorne sledovať akýkoľvek vývoj týkajúci sa prímeria medzi Čínou a USA, pokiaľ ide o obchodné napätie. Trump povedal, že odloží termín zo začiatku marca pre zavedenie nových obchodných ciel na čínsky tovar.

Indexy trhov po celom svete reagujú na posledné poznámky predsedu Fedu, Jerome Powell varoval pred potenciálnym pomalším rastom napriek súčasnej robustnosti americkej ekonomiky. Powell dodal, že americká centrálna banka bola pripravená upraviť svoju monetárnu politiku, ak to bude  opodstatnené.

Brexit aj naďalej zostáva prioritou a stredobodom pozornosti pozorovateľov európskeho trhu. Britská premiérka Theresa Mayová ponúkol zákonodarcom možnosť hlasovať o tvrdom Brexite alebo odložiť blížiaci sa odchod z Európskej únie, ak jej návrh nebude prijatý. Toto hlasovanie by malo byť o dva týždne.

Súvisiace články

Aktuálne správy