Saudský minister energetiky reaguje na Trumpov tweet: Sme v pohode

, CNBC Foto: SITA/AP

OPEC plus, ktorý združuje aj producentov mimo OPEC spolupracujúcich s organizáciou, sa dohodli na znížení produkcie o 1,2 milióna barelov ropy denne, aby zabránili prepadu trhu a podporili vlastný ekonomiku závislú na vývoze. Na tento krok reagoval Trump, ktorý chce udržať ceny ropy nízke.

Saudský minister pre energetiku Khalid al-Falih uviedol, že OPEC používa meraný prístup k znižovaniu dodávok a priamo odpovedal na pripomienky prezidenta Donalda Trumpa. "My sme pokojní. 25 krajín používa veľmi pomalý a meraný prístup. Tak ako sa ukázalo v druhej polovici minulého roka, zaujíma nás predovšetkým stabilita trhu."

V pondelok Trump loboval sériou tweetov zameraných na plánované zníženie produkcie OPEC, dohodnuté medzi členmi kartelu a nečlenskými spojencami v decembri minulého roka, aby zabránili poklesu cien ropy a rastúcim zásobám.

"Počúvame čestného prezidenta a počúvame jeho obavy o spotrebiteľov a uisťujeme každého, či je to on alebo niektorý z lídrov z rozvíjajúcich sa trhov, že sa rovnako zameriavame na záujmy globálnej ekonomiky a spotrebiteľov po celom svete, ako na záujmy producentov," cituje al-Faliha CNBC. USA sa stali najväčším svetovým producentom ropy koncom roka 2018.

Dohodnuté zníženie produkcie o 1,2 milióna barelov denne nedokázali zvýšiť globálnu referenčnú cenu ropy Brent až na hranicu zo začiatku októbra, teda vyššiu ako 84 dolárov za barel. Hoci sa podarilo zmazať straty z nízkych cien,  len o niečo viac ako 50 dolárov za barel na konci decembra, keď minulý týždeň Brent zaznamenal ročné maximum 67,18 dolára za barel.

Trumpove tweety zasiahli ceny v pondelok, ešte predtým, ako by bolo jasné, či OPEC bude pokračovať vo svojom programe znižovania produkcie. Najväčšie dopady škrtov doteraz postihli Saudskú Arábiu, tá plánuje znížiť svoju produkciu o 500 000 barelov denne pod svojou kvótou v marci. Ropa si pripísala od začiatku roka asi 20 %.

Veľa sa špekuluje o tom, či sa OPEC plus rozhodne pre väčšie škrty na aprílovom stretnutí. Decembrová dohoda má trvať do júna, al-Falih ale hovorí o pravdepodobnom predĺžení. "Zostávame flexibilní, opieram sa o pravdepodobnosť predĺženia v druhej polovici roka 2019, ale nebude to automatické. Ak to fundamenty ukážu, do júna budem, rovnako ako vlani, povzbudzovať svojich kolegov v rámci OPEC plus, aby sme zmiernili dobrovoľné obmedzenia, ktoré sme si stanovili a zvýšili dodávky, aby sme zabezpečili, že nebude zbytočné sprísnenie na trhu."

Mnohí pozorovatelia trhu predpovedajú, že dopyt po tejto komodite poklesne spomalením globálneho rastu. Neistota vo Venezuele a sankcie voči Iránu sú faktory, ktoré by mohli podporiť ceny v závislosti od rozsahu sankcií a výnimiek Washingtonu voči  Teheránu a Caracasu a od politického vývoja v Latinskej Amerike.

"Súčasné úrovne nie sú najlepšie, je to však najlepší kompromis, aký sme mohli dosiahnuť v decembri. Takže ak v júni zistíme, že potrebujeme mať iný limit, iný cieľ ako 1,2 milióna barelov,  určite sme veciam otvorení. Ale najjednoduchšia cesta vpred, za predpokladu, že je tu stále prebytok, by bolo tento prebytok odstrániť," dodal al-Falih.

Súvisiace články

Aktuálne správy