Neistota pre brexit podľa šéfa Bank of England bude trvať, hoci poslanci schvália dohodu o odchode

Na základe dohody o podmienkach odchodu teoreticky nastane prechodné obdobie, počas ktorého bude Británia dodržiavať pravidlá EÚ, kým sa nedohodnú budúce vzťahy.

Neistota súvisiaca s brexitom, ktorá poškodzuje britskú ekonomiku už dva roky, podľa guvernéra Bank of England Marka Carneya bude trvať, hoci poslanci odsúhlasia dohodu o odchode krajiny z Európskej únie. Šéf britskej centrálnej banky v utorok pred poslancami povedal, že je „logicky možné“, že neistota bude pretrvávať, keďže firmy a domácnosti nebudú mať istotu v otázke, aké budú budúce vzťahy medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou.

Neistota bude trvať aj po dátume brexitu, povedal Carney. Británia má z EÚ odísť 29. marca. Na základe dohody o podmienkach odchodu teoreticky nastane prechodné obdobie, počas ktorého bude Británia dodržiavať pravidlá únie, kým sa nedohodnú budúce vzťahy.

Neistota súvisiaca s brexitom v posledných mesiacoch čoraz viac zaťažuje britskú ekonomiku, pričom osobitne výrazne to škodí podnikateľským investíciám. V priebehu roku 2018 investície v ekonomike Veľkej Británie oslabili o 3,7 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy