PMÚ schválil koncentráciu skupiny Renault a časti firmy Kestler

Nadobúdaná časť spoločnosti Kestler pozostáva z aktív, ktoré sú potrebné na prevádzkovanie predajne automobilov.

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) začiatkom februára schválil koncentráciu, ktorá spočíva v nadobudnutí nepriamej výlučnej kontroly francúzskej skupiny Renault Retail Group nad časťou aktív firmy KESTLER, spol. s r. o., Bratislava (Kestler). Informovala o tom hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská v tlačovej správe. Spoločnosti zo skupiny Renault podnikajú predovšetkým v oblasti dizajnu, výroby, distribúcie a predaja osobných a ľahkých úžitkových vozidiel, v oblasti výroby, distribúcie a predaja originálnych automobilových komponentov a príslušenstva, zároveň poskytujú finančné služby pri predaji motorových vozidiel. Nadobúdaná časť spoločnosti Kestler pozostáva z aktív, ktoré sú potrebné na prevádzkovanie predajne automobilov.

 

Obaja účastníci koncentrácie pôsobia v oblasti maloobchodného predaja nových automobilov. Pri vyhodnocovaní tohto horizontálneho prekrytia úrad zohľadnil skutočnosť, že skupina Renault na území SR pôsobí len na špecifickej časti maloobchodného trhu predaja automobilov, pričom spoločnosť Kestler túto časť obsluhuje len v malej miere. Úrad súčasne zohľadnil postavenie značky Renault v rámci predaja vozidiel všetkých značiek.

"Na základe uvedeného úrad dospel k záveru, že koncentráciou vzniknuté horizontálne prekrytie nevzbudzuje súťažné obavy. Pokiaľ ide o veľkoobchodný predaj nových automobilov, úrad z predložených podkladov zistil, že účastníci koncentrácie nepôsobia na rovnakej úrovni veľkoobchodného trhu," uviedla Oľšavská.

Medzi účastníkmi koncentrácie existuje vertikálny vzťah v rámci dodávky nových automobilov značiek Renault a Dacia, ako aj originálnych náhradných dielov pre tieto automobily. Vzhľadom najmä na skutočnosť, že skupina Renault má na území SR okrem podnikateľa Kestler uzatvorenú zmluvu s ďalšími 10 maloobchodnými predajcami, z ktorých väčšina pôsobí v rozdielnom geografickom regióne, a tiež vzhľadom na ďalšie skutočnosti, toto vertikálne prepojenie nevzbudzuje podľa PMÚ súťažné obavy z hľadiska obmedzenia prístupu k vstupom alebo obmedzenia prístupu k zákazníkom.

Po vyhodnotení podkladov a informácií získaných v priebehu správneho konania úrad dospel k záveru, že predmetná koncentrácia je v súlade s ustanovením zákona o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú hospodársku súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 21. februára tohto roku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy