Na daniach zaplatil 10 miliárd a myslí si, že by to malo byť ešte viac

, businessinsider Foto:SITA/AP

Miliardár Bill Gates obhajuje zvýšenie daní dvomi spôsobmi, ktoré sa zameriavali na najbohatších jednotlivcov.

Miliardár Bill Gates zaplatil dane vo výške 10 miliárd dolárov, ale myslí si, že jeho dane by mohli a mali byť vyššie, najmä pokiaľ ide o kapitálové zisky. "Myslím, že náš systém môže byť oveľa progresívnejší (to znamená že bohatší ľudia platia vyšší podiel daní)," napísal na Reddite. "Kľúčovým prvkom je, že zdanenie kapitálových výnosov je skôr ako obyčajný príjem a daň z nehnuteľnosti sa podobá tomu, čo sme mali v minulosti (55 % nad 3,5 milióna dolárov). Európske krajiny vyberú viac prostredníctvom spotrebných daní, ale tieto dane nie sú progresívne. Ak ľudia chcú, aby vláda urobila viac, musí byť financovaná a vidím, že potrebujeme zlepšiť naše vzdelávacie a zdravotnícke služby. Takže som zaplatil 10 miliárd dolárov, ale mal som zaplatiť viac z mojich kapitálových ziskov."

Najbohatšie percento Američanov platí približne jednu pätinu všetkých daní, ktoré krajina vyberie (22,9 %), ale tiež získava približne jednu pätinu príjmu krajiny (20,3 %). Ale najbohatšie 1 % nie je natoľko bohaté, ako by ste si mohli myslieť: do 1 % patria tí, ktorí ročne zarobia viac ako 480 000 dolárov, podľa najaktuálnejších údaje IRS z roku 2016.

Ale späť ku Gatesovej pripomienke. V USA sú krátkodobé kapitálové zisky pre aktíva držané menej ako jeden rok zdanené v bežnom príjmovom pásme. Dlhodobé kapitálové zisky, pokiaľ ide o aktíva držané viac ako jeden rok, maximálne dane pre bohatých dosahujú 20 %. Takže ak zarobíte peniaze investovaním do akcií, nehnuteľností alebo iných cenností, tak ak to robia mnohí bohatí ľudia, platíte menej na daniach. Gates tvrdí, že sa treba zamerať na milionárov a miliardárov, ktorí majú najviac peňazí zo svojich investícií a nie zo svojho platu.

Gatesov prístup sa podobá tomu, čo ponúkol magnát a filantrop Andrew Carnegie. V roku 1889 povedal, že bohatí ľudia, ktorí ponechávajú svoje peniaze vlastným deťom, skôr "hromadia" bohatstvo, než aby ho využívali v prospech verejnosti počas svojho života. Takže daň pri smrti by zvrátila vplyv "nezištného života" sebeckého milionára." Gates ale hovorí niečo viac. Bohatí by mali byť zdanení keď predávajú svoj majetok, nie keď míňajú svoje peniaze. Nechce, aby USA zvýšili dane prostredníctvom spotrebných daní. Spotrebné dane, ako napríklad dane z predaja, v skutočnosti zasiahnu chudobných a strednú vrstvu viac ako bohatých, tvrdia výskumníci.

Nie je jasné, za aké časové obdobie, alebo za ktorej vlády, zaplatil Gates dane vo výške 10 miliárd dolárov, o ktorých hovorí. Je to veľa peňazí, aj keď si to Gates môže dovoliť. Jeho čisté imanie je odhadované na 98,2 miliárd dolárov. To je len hrubý odhad. Väčšinu jeho peňazí spravuje spoločnosť Cascade Investments LLC, ktorá nemusí verejne vykazovať svoje daňové podiely alebo výsledky, s výnimkou prípadov, keď má obrovský podiel v konkrétnej spoločnosti. Cascade napríklad zverejnila veľké dlhodobé podiely v spoločnostiach ako Berkshire Hathaway, Waste Management a AutoNation. Ale tiež vlastní nehnuteľnosti. Gates je zapojený aj do rôznych venture investícií.

Gatesove pripomienky nie sú náhodné. Jeho najnovší komentár prichádza v čase, keď sa ukazuje, že daňová reforma republikánov priniesla obrovské výhody bohatým a firmám vďaka zníženiu daní. Američania zo strednej triedy a nízkopríjmové domácnosti však naďalej bojujú so stagnujúcimi príjmami a rastúcimi nákladmi, upozornil server CBS News. Niektorí zákonodarcovia preto žiadajú zvýšenie daní pre bohatých.

S názormi Gatesa súhlasí aj ďalší megaboháč, Warren Buffett. Aj ten dlhodobejšie upozorňuje na potrebu zvýšenia daní pre bohatých Američanov. Tentoraz uviedol, že bohatí podľa neho platia nízke dane, čo spôsobuje, že bohatí sa stávajú bohatšími a ľudia s najvyššími príjmami bohatnú oveľa rýchlejšie ako zvyšok populácie. To vytvára efekt snehovej gule.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy