10 rozvíjajúcich sa trhov, ktoré budú dominovať globálnemu hospodárstvu v nasledujúcom desaťročí

, Oxford Economics;BI Foto: SITA/AP;TASR/AP

Väčšina z desiatich najrýchlejšie rastúcich rozvíjajúcich sa trhových ekonomík je v Ázii, v súlade s očakávaniami, že región je budúcnosťou globálnej ekonomiky. V rebríčku zostavenom Oxford Economics sa zohľadňujú aj iné faktory ako HDP a tiež sa skúma dostupnosť financovania a rast pracovnej sily.

Údaje naznačujú, že ázijské ekonomiky budú najúspešnejšími rozvíjajúcimi sa trhmi do roku 2028. Výnimkou je len jedna krajina Južnej Ameriky.

Oxford Economics uvádza, že je potrebné, aby rozvíjajúce sa trhy prešli rýchlou akumuláciou kapitálu prostredníctvom domáceho financovania, aby uspeli spolu so silným HDP a rastom celkovej produktivity faktorov (TFP – Index produktivity, ktorý meria úhrnný produkt pripadajúci na jednotku úhrnného inputu). Odvetvie vývozu sa považuje za kľúčový faktor pri vyvarovaní sa pasce stredného príjmu, kedy sa krajiny na dlhé časové obdobie zaseknú na jednej veľkosti, spolu s investíciami do inovácií. Podľa Oxford Economics musí väčšina investícií byť financovaná z domácich úspor.

Tu je 10 najrýchlejšie rastúcich rozvíjajúcich sa trhových ekonomík:

10. Južná Afrika
Priemerný ročný rast HDP na úrovni 2,3 %. Je to jediná africká krajina na zozname a trpí nedostatkom navýšenia kapitálu na jedného pracovníka.

9. Poľsko
Jediný európsky zástupca v prvej desiatke. Krajina sa od svojho vstupu do Európskej únie ocitla v pozoruhodnom cykle rastu, pričom by mala udržať 2,5 % rast HDP s vysokým ukazovateľom kapitálovej náročnosti so silným prístupom k európskemu bankovému sektoru ak s použitím eura.

8. Čile
Jediná krajina z Južnej Ameriky, ktorá sa považuje za príťažlivejší prírastok rozvíjajúcich sa trhov než blízka Argentína a Brazília. Táto krajina je ťažobným gigantom a vyzerá to tak, že bude profitovať z vlny nárastu trhu s lítiovými batériami. Oxford Economics predpovedá priemernú mieru rastu 2,6 % HDP.

7. Thajsko
Takzvaná "krajina úsmevov" je jedným z najrýchlejšie rastúcich rozvíjajúcich sa trhov na svete s očakávaným rastom 2,9 % HDP. Cestovný ruch tvorí približne 11 % HDP, pričom medziročne narastá. V predchádzajúcom desaťročí rast produktivity práce v Thajsku bol pod trendom rastu HDP porovnateľného s rozvíjajúcimi sa trhmi, ale očakáva sa, že sa tento trend sa bude ďalej meniť.

6. Turecko
Križovatka medzi Európou a Áziou. Slabnúca mena a nestabilné trhy patria k znakom krajiny. Oxford Economics si však myslí, že Turecko bude rásť približne o 3 % ročne. Kapitálová náročnosť je slabá v dôsledku závislosti na zahraničných financiách, krízu v roku 2018 spôsobila prepad miestnej meny.

5. Malajzia
Kedysi sa obmedzovala na vývoz poľnohospodárskeho tovaru a komodít, ale malajzijská ekonomika je už na vzostupe tak, ako ďalšie krajiny juhovýchodnej Ázie. Pôsobivý rast HDP vo výške 3,8 % sa nezhoduje s rastom celkovej produktivity faktorov.

4. Čína
Prekvapivo len na štvrtom mieste. Rýchly prechod krajiny a postupné opúšťanie kategórie rozvíjajúcich sa trhov, ale podľa očakávaní sa rast HDP v nasledujúcom desaťročí spomalí a dlh zostane vysoký. Obrovský bankový sektor posúva Čínu medzi krajiny s najlepším hodnotením kapitálovej náročnosti. Rast HDP má dosiahnuť 5,1 %.

3. Indonézia
Skladá sa z tisícok ostrovov v Tichom oceáne, príbeh o raste Indonézie je jedným z najpresvedčivejších na svete, keďže krajina by mala byť v nadchádzajúcich rokoch jednou z najlepších ekonomík. Bohaté prírodné zdroje a čoraz menej závislosti na zahraničnom financovaní posúva Indonéziu na post budúceho kľúčového hráča s rastom 5,1 %.

2. Filipíny
V súčasnosti stojí na čele krajiny silný muž Rodrigo Duterte. Filipíny sú podobne ako Indonézia veľkou ostrovnou skupinou s obrovským ekonomickým potenciálom. Na Filipínach sa očakáva najväčší nárast pracovnej sily zo všetkých krajín z prvej desiatky. Spoločne s rastom HDP o 5,3 % to znamená, že skôr či neskôr pôjde o jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta.

1. India
India s masívnym rastom HDP vo výške 6,5 % je na vrchole rebríčka. Jedného dňa sa pravdepodobne stane nielen číslo jeden z rebríčka rozvíjajúcich sa trhov, ale aj najväčším svetovým hospodárstvom. Krajina má obrovský počet obyvateľov a keď bude tento potenciál plne využitý, bude to pre krajinu na celosvetových trhoch neúprosnou prednosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy