Ceny nájmov v Nitre, Trnave a Žiline sú porovnateľné s bratislavskými

Ceny nájmov bytov sa zvýšili v závere roka 2018 najmä v krajských mestách Nitra, Žilina a Trnava. Ich cena je už porovnateľná s cenami v Bratislave. Vyplýva to z dát portálu Nehnuteľnosti.sk., ktorý o tom v stredu informoval médiá.
Typická cena prenájmu v Bratislave je podľa portálu od 500 do 600 eur mesačne za 2-izbový byt. Najvyšší mesačný nájom zaplatí nájomca v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v priemere 790 eur na mesiac, v mestských častiach Ružinov a Nové Mesto 570 eur na mesiac. V podobných priemerných sumách sa pohybujú ceny nájmov aj v druhom najväčšom slovenskom meste, v Košiciach.
V krajských mestách Trenčín, Banská Bystrica a Prešov je síce nízka ponuka bytov na prenájom, ale ich cena sa v ostatnom roku takmer nezmenila. Ceny nájmu 2-izbových bytov sa v týchto mestách v poslednom štvrťroku 2018 pohybovali v rozmedzí 400 až 440 euro.
Príčinu rastu cien, najmä v Nitre, Žiline a Trnave možno podľa analytikov portálu hľadať v náraste ceny bytov a v zhoršení dostupnosti hypotekárneho financovania. K rastu cien prispieva aj nízka ponuka bytov na predaj.
„Za vyšším nárastom cien nájmov v týchto krajských mestách je, samozrejme, nutné hľadať aj ich ekonomický rast, prílev investícií a zamestnancov,“ uvádza portál. Na druhej strane je v týchto mestách stále nízka ponuka bytov na prenájom na rozdiel od Bratislavy, pretože nákup bytov na ich ďalší prenájom individuálnymi investormi nebol v týchto mestách silný.

Súvisiace články

Aktuálne správy