Cena paládia vzrástla na nový rekord, prekonala 1500 USD za uncu

, TASR Foto: getty images

Cena paládia vzrástla v stredu na nový rekord, keď prvýkrát prekonala hranicu 1500 USD za troyskú uncu (31,1 g). Dôvodom je rastúci dopyt po kove a obavy z jeho nedostatku na trhu.

Paládium patrí medzi kovy platinovej skupiny a je dôležité pre výrobu katalyzátorov. Už koncom minulého roka sa kov dostal do pozornosti, keď začiatkom decembra prvýkrát za vyše 16 rokov prekonal cenu zlata. Prispela k tomu emisná kauza, ktorá zvýšila dopyt po benzínových autách na úkor dieselových, a tým aj po paládiu. Tento kov sa používa najmä vo vozidlách s benzínovým motorom, zatiaľ čo sesterský kov platina najmä v autách na naftový pohon.

Aj potom, čo paládium prekonalo cenu zlata, pokračovala cena tohto kovu v raste. "Dopyt po paládiu rastie v závislosti od zvyšovania dopytu po katalyzátoroch do benzínových áut. Požiadavky v oblasti emisií sa sprísnili, čo znamená, že dopyt po paládiu v automobilovom sektore bude rásť aj naďalej," povedal Juiči Ikemizu z tokijskej pobočky ICBC Standard Bank.

Spotová cena paládia vzrástla v stredu na historické maximum 1500,50 USD (1328,58 eura) za troyskú uncu. Neskôr sa cena mierne skorigovala a pod túto hranicu skĺzla, stále sa však držala vyššie než na záver utorkového obchodovania (19. 2.). Od začiatku roka sa cena paládia zvýšila už takmer o pätinu, čím sa paládium zaradilo k cenovo sa najlepšie vyvíjajúcim kovom.

Súvisiace články

Aktuálne správy