V minulom roku vyhlásili 1 687 verejných obstarávaní na stavebné práce za 2,236 mld. eur

Počet začatých tendrov na stavebné zákazky oproti roku 2017 klesol o 370, resp. o 18 %, ich objem bol nižší o 361 mil. eur, alebo o 13,9 %. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu roka 2018.

V minulom roku bolo vyhlásených 1 687 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej predpokladanej hodnote 2,236 mld. eur. Počet začatých tendrov na stavebné zákazky oproti roku 2017 klesol o 370, resp. o 18 %, ich objem bol nižší o 361 mil. eur alebo o 13,9 %. Množstvo začatých stavebných obstarávaní bolo najnižšie a ich hodnota druhá najnižšia za sledované obdobie od roku 2013. Vyplýva to z najnovšej analýzy spracovanej českou spoločnosťou CEEC Research, s. r. o., na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu roka 2018.

„Z týchto obstarávaní už bolo 34 % zadaných, a to vo vyhlásenej celkovej hodnote 440 mil. eur. Reálne boli obstarávania vysúťažené za 397 mil. eur, teda s hodnotou o 10 % nižšou než pri ich vyhlásení. Po odčítaní zadaných a zrušených (zhruba 13 % z celkového objemu) zostávajú v systéme ešte zákazky v celkovej hodnote 1,5 mld. eur,“ uviedol riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

Verejní obstarávatelia, obstarávatelia a subjekty, ktorým bola poskytnutá dotácia, vlani v decembri vyhlásili 124 obstarávaní na stavebné práce za 356 mil. eur. Je to medziročne menej o 28,7 %, resp. o 22,6 %. Najväčší tender v poslednom mesiaci minulého roka vyhlásila Národná diaľničná spoločnosť, a. s., na výstavbu druhého úseku rýchlostnej cesty R2 Šaca – Košické Oľšany za predpokladanú hodnotu vyše 138 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (165,6 mil. eur vrátane DPH).

Investori v roku 2018 zároveň zadali konkrétnym dodávateľom 1 050 stavebných zákaziek v zazmluvnenom objeme 1,089 mld. eur. Počet ukončených tendrov na stavebné práce klesol medziročne o 322, teda o 23,5 %, celková hodnota zákaziek bola nižšia o 224 mil. eur, čiže o 17,1 %. „Zároveň v obidvoch sledovaných kritériách ide o rekordné šesťročné minimum. Niektoré zadávacie konania stále bežia, preto treba očakávať, že v ďalších mesiacoch budú dáta ešte aktualizované,“ poznamenal Vacek.

Riaditeľ spoločnosti Hochtief SK, s. r. o., Miroslav Beka povedal, že naďalej pretrváva nerovnomernosť v počte a objeme verejných obstarávaní, čo sťažuje plánovanie personálnych a technologických kapacít stavebných spoločností. Obchodný riaditeľ spoločnosti Doprastav, a. s., Ján Záhradník nepovažuje počet ani objem vypísaných súťaží v súčasnosti za dostatočný. „Sú obdobia, keď je vyhlásených súťaží pomerne málo a striedajú sa s obdobiami, keď z dôvodu vysokého počtu súťaží nie sme v stave ponuky reálne pripraviť,“ dodal Záhradník.

Predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti SMS, a. s., Milan Svoboda uviedol, že zákaziek je stále dosť málo hlavne v dopravnom staviteľstve. „Súťaže sa neúmerne naťahujú, o pripravenosti ani nehovoriac,“ upozornil Svoboda.

Súvisiace články

Aktuálne správy