Americké clá na autá by mohli viesť k recesii v Nemecku

Americký prezident Donald Trump uvažuje o zavedení nových ciel na dovoz áut z krajín Európskej únie. Od ministerstva obchodu si už nechal vypracovať posudok, či vozidlá z Európy ohrozujú národnú bezpečnosť USA. Dostal kladnú odpoveď. Prezident má teraz 90 dní na to, aby prijal rozhodnutie.
Podľa odborníkov, ktorí sa vo vysielaní českého spravodajského kanála ČT24 zúčastnili na diskusii, by zvýšené clo nemalo mať veľký vplyv na Českú republiku. Horší bude dosah jeho rozhodnutia na nemecké hospodárstvo.
Automobilový priemysel je dlhodobo najvýznamnejším odvetvím českej ekonomiky. Na hrubom domácom produkte (HDP) sa podieľa necelými 10 %. Na export však ide 93 % jeho výroby. Z toho sa 27 % produkcie vyváža do Nemecka. Takmer po 6 % vývozu smeruje do Španielska, Veľkej Británie a Francúzska. Mimo Európy je najsilnejší vývoz do Turecka a Izraela.
Spojené štáty preto nemajú pre český automobilový priemysel taký veľký význam. Keď vlani v spoločnosti Deloitte pre clá urobili prepočty, tak prirážka 25 % na autá z Česka by podľa ekonóma spoločnosti Václava Franča mala naň takmer nulový účinok.
„Do USA hotové autá nevyvážame, napriek tomu trh nie je nezaujímavý. Medzi najväčšie exportné položky patria pneumatiky, časti spaľovacích motorov a brzdy,“ uviedol výkonný riaditeľ združenia AutoSAP Zdeněk Petzl.
Americké clo by z EÚ najviac postihlo nemeckú ekonomiku. „Vychádza nám, že by nemecká ekonomika prišla o 0,6 % HDP,“ uviedol Franč.
Mercedes, Volkswagen, BMW a Audi sa nachádzajú medzi 20 najpredávanejšími značkami v Spojených štátoch. USA sú najvýznamnejším trhom pre prémiové značky.
Podľa Franča sa Nemecko nachádza na pokraji recesie. Ak by sa tento rok v USA zaviedlo clo na autá, tak by prišlo o 0,6 % HDP, to by mohlo znamenať jeho pád do recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy