Medziročný rast stavebníctva SR bol v decembri v rámci EÚ tretí najsilnejší

Slovenská stavebná produkcia v decembri medziročne stúpla o 11,1 %, stavebníctvo celej eurozóny medziročne posilnilo o 0,7 % a celej EÚ o 0,5 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia v eurozóne v decembri medzimesačne klesla o 0,4 percenta, v rámci celej Európskej únie sa znížila o 0,9 percenta. Medziročne stavebníctvo eurozóny v decembri posilnilo o 0,7 percenta a v rámci celej EÚ o 0,5 percenta. Za celý vlaňajšok stavebný sektor eurozóny vzrástol o 1,7 % a v celej EÚ posilnil o 2 percentá. Vyplýva to z predbežného odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v utorok.

Slovenské stavebníctvo v decembri medzimesačne kleslo o 1,3 percenta, čiže výraznejšie ako bol priemer za celú eurozónu aj celú EÚ. Medziročne však slovenský stavebný sektor v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, posilnil tretím najvýraznejším tempom, a to o 11,1 percenta. Viac medziročne vzrástlo stavebníctvo Maďarska (17,5 %) a Poľska (11,4 %). Najväčší medziročný pokles evidovali v Rumunsku (-7,7 %), Nemecku (-4,1 %) a vo Veľkej Británii (-3 %).

Medzimesačne v decembri najviac oslabila stavebná produkcia v Slovinsku (-12,4 %), Nemecku (-4,1 %) a vo Veľkej Británii (-3,8 %). Najväčší medzimesačný rast stavebnej produkcie v decembri bol vo Švédsku (6,2 %), v Českej republike (3 %) a v Španielsku (2,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy