Fidelity: High yield dlhopisy majú za sebou najlepších výkon od roku 2016

, Fidelity

Aj napriek citeľnému zlepšeniu rizikového sentimentu v januári, by sme mali byť pri high yield dlhopisoch naďalej opatrní. Hoci trh zaznamenal najlepší výkon od začiatku roku 2016, nachádzame sa už v pokročilej fáze úverového cyklu.

Vysoko výnosové dlhopisy (High Yield) významne vyťažili z príklonu finančných trhov k riziku, ktorý vyvolal obrat v rétorike Fedu a rast cien ropy. Polepšili si najmä americké high yield dlhopisy. Za mesiac poskytli zisky vo výške viac ako 4,5 percenta.

Americké dlhopisy zažili jeden z najlepších mesiacov od roku 2009
Za touto rely bolo niekoľko silných mien amerického energetického sektora. Energetický podindex ICE BofA Merrill Lynch US HY vzrástol za minulý rok o 6,2 percenta. Spready sa za uplynulé štyri týždne zmenšili o takmer 100 bázických bodov, čo znamená vymazanie ich nárastu z decembra. Teraz sa nachádzame na úrovniach z polovice novembra.

Čo bude nasledovať?
Po tom, ako Fed zaujal viac holubičí postoj a cena ropy vzrástla, bude výkon dlhopisov ťahať nahor obnovený dopyt po výnosoch. Napriek tomu však zostávame opatrní. Úverový cyklus už totiž značne pokročil, čo zvyšuje riziko náhodnej volatility a poklesu trhovej likvidity.

Rast záujmu o dlhopisy bude vyvolávať aktivitu aj na strane dopytu. Ešte v decembri sme videli veľmi málo nových emisií. Množstvo emitentov totiž stále vyčkáva. Následné oživenie ponuky tak môže predstavovať nepríjemný protivietor pre rast výnosov.

Z pohľadu valuácií naznačuje náš model, že súčasné spready ešte stále neposkytujú uspokojivú kompenzáciu za rastúce riziko defaultov dlhopisov s horším ratingom. Uprednostňujeme preto neutrálny postoj k triede aktív ako takej, so zameraním na vyhľadávanie príležitostí ako zvýšiť priemernú kvalitu expozície.

Európske dlhopisy čelia politickým rizikám
Európske high yield dlhopisy si v januári pripísali zhodnotenie o 2,6 percenta. Nestačili však na americké dlhopisy. Zostávajú totiž stále vydané napospas politickým hrozbám budúcich týždňov. Na pretrase je opäť otázka Talianska, rýchlo sa približuje aj termín Brexitu a voľby do Európskeho parlamentu sú plánované už na máj.

Keď však vezmeme do úvahy neuspokojivý výkon európskych dlhopisov v porovnaní s inými regiónmi, môžu európske high yield dlhopisy ponúknuť adekvátnu kompenzáciu za riziká, pred ktorými Európa stojí. Na mieste je tak neutrálny, nie negatívny postoj.

Pozitívny postoj pri Ázii
Pri ázijských high yield dlhopisoch zostávame naďalej konštruktívni. Dve hlavné podmienky pre dosiahnutie udržateľného zotavenia sentimentu sa tu postupne napĺňajú. Menej agresívny Fed bezpochyby aktívam s dlhšou duráciou pomohol. Ázia však potrebuje aj zlepšenie domácich úverových podmienok. No aj tu ale vidno známky zlepšenia.

Čínske úrady si osvojujú postoj smerom k uvoľnenej monetárnej politike. Rastú aj emisie čínskych domácich dlhopisov. Pre celý trh čínskych high yield dlhopisov je to samozrejme dobrá správa. Obchodné rokovania medzi Čínou a USA sa vyvíjajú správnym smerom. Výsledná dohoda sa však môže oneskoriť. Riziko tak zostáva stále vysoké, a to najmä po nedávnom silnom raste ázijských aktív.

Pozitívny výsledok rokovaní by však súčasnej rely mohol dopriať druhý nádych. Aj po nedávnom poklese sú spready ázijských high yield spreadov stále viac ako 200 bodov nad spreadmi v USA, čo slušne kompenzuje úverové riziko, ako aj nižšiu likviditu ázijského trhu, v porovnaní s tým americkým.

 

Autorom dlhopisového výhľadu je Andrea Iannelli, investičný riaditeľ Fidelity International

Súvisiace články

Aktuálne správy