Najväčšia banka v Európe nedosiahla očakávané výsledky

, CNBC Foto: SITA/AP

HSBC so sídlom v Londýne zverejnila zisk pred zdanením za rok 2018. Ide o 19,89 miliardy dolárov, čo je o 15,9 percenta viac ako pred rokom. Výnosy v minulom roku predstavovali 53,78 miliardy dolárov, čo je o 4,5 % viac ako v roku 2017.

HSBC, najväčšia banka v Európe, zverejnila v utorok svoje finančné výsledky. Vyplýva z nich, že banka po štvrtom štvrťroku nedosiahla očakávania na viacerých frontoch, keď trhy celosvetovo zažili prudký prepad a zníženú aktivitu. Očakávalo sa, že banka zaznamená 23,8-percentný skok v ziskoch pred zdanením na 21,26 miliardy dolárov za rok 2018, podľa prognóz zostavených spoločnosťou Refinitiv. Nárast výnosov mal dosiahnuť podľa očakávaní 6,28 % na 54,674 miliardy dolárov.

HSBC uviedla, že vyplatí ročnú dividendu vo výške 0,51 USD za akciu, ale neočakáva, že spustí novú vlnu spätného odkupu akcií, ako dúfali niektorí analytici. Akcie kótované v Hongkongu po zverejnení výsledkov klesli o približne 2 %.

Medzi ďalšími zverejnenými číslami nájdeme  čistú úrokovú maržu, miera ziskovosti z úverov, k 31. decembru 2018 dosiahla 1,66 percenta. To je viac ako 1,63 percenta zaznamenaných pred rokom.    Zisk na akciu za rok 2018 bol 0,63 USD, pred rokom to bolo viac ako 0,48 USD. Podiel základného kapitálu banky voči majetku bol k 31. decembru minulého roka 14 percent, oproti 14,5 percentám na konci roku 2017.

Napriek nesplneným prognózam, hlavný finančný riaditeľ skupiny HSBC Ewen Stevenson povedal, že je "veľmi spokojný" s najnovšími výsledkami. Dodal, že ťažké obchodné prostredie na konci roka 2018 malo za následok nižšie tržby za štvrtý štvrťrok v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi.

Stevenson poukazoval na ostrý prepad na globálnych trhoch v poslednom štvrťroku minulého roka, čo viedlo k obchodným stratám v mnohých bankových skupinách. "V novembri a decembri sme boli veľmi postihnutí nepriaznivými trhmi, čo viedlo k poklesu príjmov o približne miliardu dolárov v porovnaní s tretím štvrťrokom," povedal Stevenson pre televíziu CNBC.

Podľa Stevensona je HSBC "veľmi dobre pripravená", bez ohľadu na to, aký bude výsledok britského plánu opustiť Európsku úniu. Poznamenal, že banka chce do Francúzska presunie až tisíc zamestnancov, vrátane nových a bude aj naďalej hodnotiť okolnosti okolo Brexitu. Finančný riaditeľ tiež uviedol, že banka, ktorá má veľkú časť svojich príjmov z Ázie, najmä z Číny, nezaznamenala v súvislosti s obchodným napätím medzi USA a Čínou žiadne "dramatické spomalenie".

"Aj napriek tomu, že dividendový výnos je atraktívny… na trhu je niekoľko faktorov," povedal Kenny Wen, stratég z hongkonskej finančnej spoločnosti Everbright Sun Hung Kai. "Veľká časť príjmov a zisku pochádza z Hongkongu a Číny, takže ak sa globálny rast alebo rast Číny spomalí … bude to poškodzovať trhové sentimenty, ako aj rast príjmov a nezabudnite na obchodnú vojnu medzi Washingtonom a Pekingom."

Súvisiace články

Aktuálne správy