Slovensko čaká kvôli odvodu potravinových reťazcov ďalšie zdražovanie

Odvod z obratu potravinových obchodných reťazcov sa prejavil na januárovom zvýšení cien približne podielom 0,1 percentuálneho bodu, čo je v porovnaní s ročnou spotrebou domácností nárast o sumu 50 miliónov eur.

Odvod z obratu potravinových obchodných reťazcov sa prejavil na januárovom zvýšení cien približne podielom 0,1 percentuálneho bodu, čo je v porovnaní s ročnou spotrebou domácností nárast o sumu 50 miliónov eur. Nakoľko dva najväčšie reťazce pre posunutý finančný rok odvod zatiaľ neplatia, dá sa po marci očakávať ďalšie zvyšovanie cien, informoval v pondelok Inštitút ekonomických a sociálnych analýz (INESS).

"V piatok (15.2.) sa zjavili výsledky inflácie v SR za január 2019. Nešťastná formulácia dopadu odvodu reťazcov v komentári Ministerstva financií SR priviedla väčšinu slovenských médií k záveru, že odvod dopad na ceny nemal, alebo bol len minimálny. V skutočnosti sa odvod v cenách potravín prejavil prakticky v plnej sile," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský.

Mimoriadny odvod 2,5 percenta z celkového obratu pre veľké potravinové reťazce, ktorý schválili poslanci vlani v decembri, si vyslúžil kritiku nielen opozície, ale aj obchodníkov. Podľa viacerých analytikov ide o ďalšiu daň, ktorá zvýši ceny potravín. Ministerstvo pôdohospodárstva plánuje výnos tohto odvodu, ktorý by mal byť podľa odhadov 107 miliónov eur, využiť aj na podporu domácich výrobcov potravín.
Vlachynský upozornil, že fond do ktorého mali pôvodne smerovať prostriedky, stále neexistuje. "Predbežná informácia o tomto zámere bola pritom zverejnená už v auguste. Desiatky miliónov eur sú tak nateraz len bežnými príjmami rozpočtu," dodal analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy