Taliansky dlh vlani vzrástol o niečo menej, ako očakávala vláda

Taliansky verejný dlh, ktorý je v pomere k výkonu ekonomiky druhý najvyšší v eurozóne, vlani síce vzrástol, ale o niečo menej, ako očakávala vláda.
Pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) dosiahol 131,5 %, uviedla na základe vlastných výpočtov agentúra Bloomberg vychádzajúca z údajov talianskej centrálnej banky. To je o niečo viac než v roku 2017, ale menej, než predpokladalo ministerstvo financií, ktoré odhadovalo dlh na úrovni 131,7 % HDP.
Talianske vlády opakujú, že skresanie dlhovej záťaže je ich hlavnou prioritou. Európska únia (EÚ) zasa tvrdí, že zníženie dlhu je potrebné na podporu ekonomiky.
Taliansky rozpočet, ktorý vznikol po dlhých rokovaniach medzi vládou a Európskou komisiou (EK), počíta v tomto roku s poklesom dlhu na 130,7 % HDP.
Európski politici a ekonómovia ho však spochybňujú a považujú za príliš optimistický. Talianska ekonomika sa totiž dostala na konci vlaňajška do recesie, keď v poslednom štvrťroku klesla druhý kvartál po sebe.
Slovenský minister financií Peter Kažimír na tohtotýždňovom stretnutí ministrov financií eurozóny v Bruseli vyjadril svoju skepsu týkajúcu sa schopnosti Ríma splniť svoje fiškálne ciele.
EK minulý týždeň znížila svoju prognózu rastu talianskej ekonomiky v tomto roku na 0,2 % z pôvodne očakávaných 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy