Spolková rada žiada vládu, aby pre remeselníkov opäť zaviedla majsterskú skúšku

Spolková rada, horná komora nemeckého parlamentu, sa v piatok vyslovila za návrat k majsterským skúškam v mnohých remeselníckych povolaniach.
S návrhom na zavedenie týchto skúšok prišla spolková krajina Bovorsko. Rada požiadala spolkovú vládu, aby opäť zaviedla majstrovské skúšky, ktoré boli v krajine zrušené pre viac ako 50 remesiel v roku 2004. Medzi inými boli zrušené pre obkladačov, parketárov, montérov žalúzií, zlatníkov a pracovníkov so striebrom či staviteľov organov.
Ústredné združenie remeselníkov sa dožadovalo zmeny súčasnej praxe už dlhší čas. V remeslách pôsobí rastúci počet samoukov, čo vyvoláva veľké problémy.
Bavorský minister hospodárstva Hubert Aiwanger v Spolkovej rade povedal, že zrušenie majsterskej skúšky sa v mnohých remeslách prejavilo ako bumerang. Pri obkladačoch sa napríklad počet podnikov prudko zvýšil, čo sa však prejavilo v poklese kvality ich činnosti.
Štátny parlamentný tajomník spolkového ministerstva hospodárstva Thomas Bareifl v Rade uviedol, že koalícia teraz hľadá možnosť, ako zaviesť v zhode s koaličnou zmluvou povinnosť majsterskej skúšky pre určité remeslá. To sa dá urobiť len v zhode s právom EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy