Sociálna komparácia a pasca porovnávania

, fastcompany Foto: getty images

Porovnávanie sa s inými ľuďmi je prirodzené, no nie vždy ponúka realistickú predstavu o ich živote.

Keď sa porovnávate s niekým, kto je lepší ako vy, možno z toho budete skôr smutní a frustrovaní. Alebo v tom nájdete motiváciu. Porovnanie s horšími vedie k väčšej spokojnosti s vlastným životom.

Rozmeňme to na drobné. Vo svojom okolí si všímame mnohé veci. Ako sú ostatní oblečení, aké majú autá, čo robia vo voľnom čase, nakoľko nadané majú deti, aké fotky z exotických miest dávajú na sociálne siete. A najviac nás upútavajú tie, ktoré by sme sami chceli. Pocit, že my niečo také nedokážeme, hoci po tom túžime, zatiaľ čo ostatní to majú a hrdo to prezentujú, je občas až neznesiteľný.

A potom je tu ešte pohľad cez peniaze. Keď niekto iný má niečo, na čo my nemáme, vedie to logicky k vysvetleniu, že je bohatší. Tu však treba pripomenúť, že sa často zveličuje v tom, koľko peňazí majú tí ostatní a na prvý pohľad úspešnejší. Možno majú iné priority, možno si museli odoprieť iné veci, aby mohli ísť na exotickú dovolenku, o ktorú sa tak radi delia s ostatnými niekde na internete. Možno si na ňu dokonca požičali.

Pri porovnávaní sa, neraz zabúdame ne mnohé veci, ktoré už máme. To už skrátka považujeme za niečo automatické, omnoho nápadnejšie je to, čo nemáme. Sú to naše nesplnené sny. A keď ich dosiahneme, objavia sa nové, pričom nie vždy sa dostaví pocit spokojnosti, či naplnenia. V niektorých prípadoch dosiahnutie cieľa uspokojuje len dočasne. Nespokojnosť  patrí k tým najlepším veciam v našom živote. Áno, na jednej strane je samozrejme frustrujúca, ale na strane druhej nám dáva energiu, „vyhecuje“ nás  k akcii, nech ide o čokoľvek.

Radšej sa však vyhýbajme nespokojnosti v oblastiach, s ktorými nemôžeme nič urobiť. Porovnávanie sa ľuďmi í z výrazne vyššej sociálnej vrstvy je toho príkladom. Ďaleko lepšie je občas si uvedomiť, čo všetko sa vám v živote darí, čo vám robí radosť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy