Na Slovensku je nedostatok mäsa, tvrdí bardejovský mäsovýrobca

Spoločnosti, ktoré podnikajú na Slovensku v mäsiarskej výrobe, sú nútené z viacerých dôvodov odoberať mäso zo zahraničia. Tým najpodstatnejším je, že bitúnky u nás neporážajú dostatočný počet zvierat, ktorý by dokázal pokryť spotrebu mäsa a mäsových výrobkov, a to z dôvodu nízkeho počtu chovov zvierat. Tvrdí to bardejovská spoločnosť Mäsovýroba Cimbaľák. Na Slovensku je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR aktuálne schválených 123 bitúnkov. K ich výraznému poklesu došlo podľa bardejovskej spoločnosti pred vstupom SR do Európskej únie (EÚ).

"Ešte v roku 2003 bolo u nás 170 bitúnkov, pričom normy EÚ podľa vtedajších medializovaných informácií spĺňali len štyri z nich, ostatné, ak chceli prežiť, sa museli normám prispôsobiť. Už vtedy sa hovorilo, že asi tretina z nich bude musieť zaniknúť, pričom už v tom čase sa kapacity bitúnkov využívali len na polovicu. Dnes je tento pomer omnoho nižší, odhaduje sa, že kapacity slovenských bitúnkov sa využívajú ani nie na 30 percent. Dôvodom je podľa spracovateľov mäsa najmä fakt, že prevádzkarne nie sú reálne schopné dodať požadované množstvá mäsa. Slovensku totiž chýbajú tradičné chovy zvierat," tvrdí bardejovský mäsovýrobca s tým, že dobré mäsové plemená sa vyvážajú do zahraničia a na Slovensku zostávajú kusy s nízkou jatočnou hmotnosťou či nemäsové plemená.

"O nedostatku mäsa na Slovensku sa presviedčame roky, no zároveň aj v súčasnosti. Po prepuknutí kauzy ohľadom porážok chorých zvierat v poľskom bitúnku a následnom dovoze chybného mäsa na Slovensko sme začali telefonicky kontaktovať slovenské bitúnky, nakoľko sme chceli nakúpiť slovenské mäso. Je ho však akútny nedostatok," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný.

Nie je to však podľa jeho slov jediný problém. Ďalším je znižovanie cien v Poľsku. Ak by slovenskí mäsovýrobcovia chceli spracovávať len mäso zo Slovenska, neudržali by sa podľa neho na trhu pre vysokú cenu.

"O tom sme sa presvedčili sami. Naša spoločnosť musela zavrieť bitúnok v Kurime. Išlo o jednu z najmodernejších porážok u nás. Cena nami ponúkaného mäsa bola drahšia ako cena od konkurencie z Poľska, čo malo za následok stratu odberateľov a zákazníkov. Kým pred 15 rokmi mala takmer každá druhá dedina v okrese družstvo, dnes je ich minimum," skonštatoval Sčensný a vysvetlil, že mnoho slovenských farmárov či družstiev si dáva porážať hovädzie mäso v Poľsku práve z dôvodu lepšej ceny.

Súvisiace články

Aktuálne správy