Chcete účtovať pohodlnejšie a bezpečnejšie? Jana odporúča presunúť účtovníctvo do cloudu.

, PR článok

S Janou Sklenárovou (36) sme sa rozprávali o tom, prečo radšej účtuje v cloude a prečo je to pre ňu pohodlnejšie.

Na úvod nám niečo o sebe povedzte. Čo ste vyštudovali?´

Vyštudovala som manažment na UK v Bratislave.

Ale robíte účtovníčku…

Áno, už 16 rokov.

Čiže ste začali s účtovníctvom ešte počas vysokej školy?

Áno. Vlastne ešte skôr, keď sa nad tým zamyslím. Vypomáhala som s účtovníctvom mojej mame ešte počas strednej školy. Študovala som na obchodnej akadémii a už tam som k tomu inklinovala. Keď som si počas vysokej školy našla prácu v účtovnej firme, nejak som pri tom ostala.

Neľutujete to trocha?

Nie, vôbec. Som asi jedna z tých, čo má k tomu vzťah. Vyznám sa v tom a nenudí ma to. Mám svoj systém práce, svoje tempo a klienti sú viac-menej tiež v rámci normy (smiech).

Takže teraz ste vlastne samostatný účtovník.

Dalo by sa tak povedať. Mám síce firmu, ale sme tam len dve. Ja ako hlavná účtovníčka a kolegyňa ako pomocná účtovníčka.

Vy ste jedna z mála účtovníčok, ktoré presunuli svoju prácu do cloudu, je to tak?

Netuším, či som jedna z mála. Neviem, koľko účtovných firiem alebo samostatných účtovníkov už presunulo svoju prácu do cloudu. Ja som tak urobila približne pred ôsmimi mesiacmi. Ale je pravda, že poznám viacero ľudí z profesie, čo tak urobili. Ale neviem posúdiť, aký veľký trend to už je.

Čo to znamená presunúť účtovníctvo do cloudu? Viete to čitateľom vysvetliť?

Slovo cloud môže pre niekoho znieť príliš vzdialene, ale v podstate je to jednoduché. Ja účtujem v programe Pohoda. Predtým som jednoducho mala Pohodu u seba v notebooku a účtovala som. Teraz to tak nie je. Pohoda je v cloude.

Ako si má človek ten cloud predstaviť?

Ten cloud je v skutočnosti bezpečné datacentrum.  Predstavte si vysoko zabezpečenú budovu s riadnym oplotením, kamerami, nepriestrelnými sklami, protipožiarnym systémom, ochrankou. Proste, tak ako máte banky pre peniaze, tak sú datacentrá pre dáta. V jednom takomto modernom datacentre, ktoré je umiestnené v Bratislave, mám ja nainštalovanú svoju Pohodu. Otvorím svoj notebook, alebo hociktorý iný počítač, prihlásim sa a na obrazovke sa mi objaví vzdialená pracovná plocha. Pripojila som sa do datacentra. Vidím plochu – normálne ako vo Windowse a jedna z ikoniek je Pohoda. Otvorím a účtujem. Rozdiel je v tom, že všetko sa deje v datacentre: účtovanie aj ukladanie dát. Váš počítač alebo notebook používate len na to, aby ste sa tam pripojili.

No dobre, ale aj predtým ste otvorili notebook, otvorili ste Pohodu a účtovali. Teraz robíte to isté s tým istým notebookom. V čom je rozdiel?

 Z pohľadu používateľa to vyzerá takmer rovnako. Zapnem notebook, na ploche nájdem ikonku „pripojiť na vzdialenú plochu“, prihlásim sa, otvorí sa mi vzdialená plocha, zapnem Pohodu a účtujem. Vyzerá to rovnako, ibaže je tu veľký rozdiel.

A to?

No, že všetko sa deje v cloude, nie na harddisku počítača. Čiže, v prvom rade sa nemusím báť o stratu dát. Správca cloudu dáta zálohuje automaticky každý deň a drží ich nejakú dobu. Ak by sa niečo stalo, vie mi ich obnoviť. Ja som si cloud pre účtovníka dala zriadiť od WINGU a kúpila si balíček ÚčtujPohodlne. Najlepšie na tom je, že ja sa o zálohy už vôbec nemusím starať. Akurát nedávno sme mali brigádnika na výpomoci. Doteraz nevieme, čo urobil, ale nevedeli sme sa dostať k niektorým údajom z jednej firmy. Mysleli sme, že sme prišli o dáta, chvíľu sme to hľadali, ale nakoniec sme to vzdali, a požiadali správcu, nech urobí obnovu zo zálohy z predchádzajúceho dňa. Za pár minút sme mali všetko na poriadku.

Zálohy predsa robí aj účtovný program.

Áno, ale tie sa mi, úprimne povedané, nechce zakaždým spúšťať, lebo to trvá. Otravuje ma to. Takto to mám bez starostí. Zálohu, o ktorej hovoríte vy, účtovný program exportuje do nejakého súboru alebo priečinku. Cloud robí zálohy také, že robí priamo kópiu celého disku.

Takže veľkou výhodou sú zálohy?

Nielen to. Výhoda je aj v tom, že vieme s kolegyňou naraz robiť v jednom programe. A že obe máme prístup k tým istým a aktuálnym dátam. Nemôže sa stať, že ja mám na notebooku iné dáta, než ona na svojom. Obe sa pripájame do datacentra na ten istý program. A druhá vec sú ďalšie pomocné súbory, ktoré potrebujete k svojej práci, ale nie sú súčasťou účtovného programu: rôzne excelovské tabuľky, pdf súbory, zmluvy a tak. Teraz to máme všetko v spoločnom priečinku a čo vidím ja, vidí aj kolegyňa. Nemusíme si to prácne dokola posielať mailom.

Čo ak vypadne pripojenie?

Ak vypadne internetové spojenie, tak sa, samozrejme, k dátam neviete dostať, keďže do cloudu sa pripájate cez internet. Ale už nežijeme v roku 2000. Stále dostupný internet je úplne bežný štandard. Za osem mesiacov sa mi stalo jeden jediný raz, že internet vypadol na jednu hodinu. Vtedy viete kontaktovať internetového poskytovateľa, aby vec urýchlene napravil. Alebo viete v prípade núdze použiť aj mobilný internet. Ale toto sa dnes už nestáva. Ja som rada, že sa viem k dátam dostať z hociktorého počítača, z hociktorého miesta na zemi, a že viem, že sú dáta stále aktuálne. A dosť mi vyhovuje, že nemusím prenášať notebook z práce domov. V prípade potreby si viem Pohodu otvoriť aj z domu. Proste zapnem stolný počítač a pripojím sa na cloud, kde je všetko uložené.

Nie je práca s programom takto na diaľku pomalšia?

Spočiatku som sa práve tohto obávala, ale vôbec. Je to to isté, ako keď som robila na svojom počítači.

Nebojíte sa o bezpečnosť svojich dát?

Práveže teraz sa o ňu nebojím. Je úplne bežné a normálne, že dáta sa dnes skladujú v zabezpečených datacentrách, ktoré podliehajú prísnemu režimu. Nemôže sa vám stať, že vám ich zničí požiar, povodeň, alebo že vám ich niekto ukradne. Alebo, že si niekde zabudnete notebook, ako sa to raz stalo mojej kamarátke. Mala tam účtovníctvo s dvanástimi firmami. Našťastie, práve tri dni predtým si doma spravila zálohy na externý disk. Mnohí si však toto neuvedomujú a neriešia, že počítač im môže niekto ukradnúť. Alebo sa vám pokazí počítač a týždeň alebo dva je v servise. To fakt nie je sranda. Poskytovateľ cloudu so mnou zároveň spísal dohodu o mlčanlivosti, aby boli moji klienti chránení aj voči nemu.

Môžeme očakávať, že všetci účtovníci sa teraz presunú do cloudu?

To neviem, ale robia to. Napríklad moja kamarátka pracuje pre účtovnú firmu. Tí pred necelým rokom tiež presunuli celé účtovníctvo do cloudu a moja kamoška si to nevie vynachváliť. Je totiž aj samostatná účtovníčka a tak, keď pracuje z domu na svojich veciach, vie pracovať aj pre firmu, pretože sa vie pripojiť z domu na server a účtovať pre zamestnávateľa. V jednom programe vedia robiť viacerí a majú prístup k aktuálnym údajom. O bezpečnosti a zálohách som už hovorila.

Má takto presunuté účtovníctvo ešte nejaké výhody?

Napadá mi ešte jedna a celkom zásadná. Nedávno sa stalo, že účtovník zomrel a v októbri ku mne prišla firma, ktorú účtoval. Nevedeli sa k svojmu účtovníctvu od začiatku roka dostať. Daňové priznania boli podané, a ja som prácne rekonštruovala účtovníctvo za posledný trištvrte rok. Modlila som sa, aby som sa trafila do podaných daňových priznaní. Ani neviem, akým zázrakom, ale podarilo sa to. Ak by mal zosnulý účtovník dáta v cloude a niekomu odovzdal prístupy pre takýto prípad, nemusel klient dvakrát platiť za to isté účtovníctvo.

Dobre teda, povedzme, že človek chce presunúť účtovníctvo do cloudu, kde začne?

No, ja vrelo odporúčam nájsť slovenskú firmu, ktorá niečo také poskytuje. Ak totiž presuniete dáta do cloudu Amazonu alebo Googlu, môžete mať problém, lebo sú to americké firmy, nemáte sa tam komu dovolať, a nešpecializujú sa na to. Ja som si proste zaplatila balíček STARTER produktu ÚčtujPohodlne od WINGU. Oni sa na účtovníkov špecializujú. Nájdete ich www.UctujPohodlne.sk. Mám v tom zriadenie cloudu, nainštalovanie Pohody, prípadne iného účtovného softvéru, servis, zálohy. Viem, kde sú dáta uložené, viem ktorá firma to spravuje. Viem, kde sídlia a mám komu zavolať. V tomto balíčku je myslím doporučených maximálne 5 prístupov a jeden stojí 15 eur. My sme dve, vďaka viazanosti máme zľavu, takže teraz za túto službu platíme 24 eur mesačne. A pokiaľ viem, tak si túto službu môžete dokonca na mesiac vyskúšať zdarma.

Súvisiace články

Aktuálne správy