Japonská ekonomika sa vo 4. kvartáli vrátila k rastu

Japonská ekonomika sa vo 4. štvrťroku vrátila k rastu, keďže negatívny vplyv prírodných katastrof, ktoré zasiahli krajinu v 3. kvartáli, postupne vyprchal.
Vláda vo štvrtok oznámila, že hrubý domáci produkt (HDP) Japonska vzrástol vo 4. kvartáli medzištvrťročne o 0,3 %. V 3. štvrťroku zaznamenala tretia najväčšia ekonomika sveta pokles o 0,7 %.
Výrazný návrat k rastu vykázala japonská ekonomika aj v medziročnom porovnaní. Po poklese o 2,5 % v 3. kvartáli dosiahla v poslednom štvrťroku minulého roka rast na úrovni 1,4 %. Medziročný výsledok je v súlade s očakávaniami ekonómov. Čo sa týka medzikvartálneho vývoja, iba mierne zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s rastom o 0,4 %.
Japonskú ekonomiku potiahol v závere minulého roka najmä domáci dopyt, ako firemné investície, tak aj výdavky domácností. Tieto pozitíva ale čiastočne zmazal horší vývoj v exporte, uviedla vláda.
Vývoj v 3. štvrťroku, v ktorom ekonomika klesla, ovplyvnila séria prírodných katastrof. V lete zasiahli Japonsko rozsiahle záplavy, tajfún, ktorý odstavil jedno z kľúčových letísk, ako aj zemetrasenie, ktoré narušilo dodávateľské reťazce.

Súvisiace články

Aktuálne správy