Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ v decembri klesla

Decembrová priemyselná výroba v eurozóne oproti novembru oslabila o 0,9 %, v rámci celej EÚ sa znížila o 0,5 %, na Slovensku sa zmenšila o 0,9 %.

Sezónne upravená priemyselná výroba v eurozóne v decembri minulého roka medzimesačne oslabila o 0,9 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie klesla o 0,5 percenta. Medziročne priemyselná produkcia eurozóny v decembri vlaňajška oslabila o 4,2 percenta a v rámci celej EÚ o 2,7 percenta. Za celý rok 2018 priemysel eurozóny vzrástol o 1,1 percenta a priemysel EÚ posilnil o 1,3 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku decembrová produkcia priemyselného sektora podľa údajov Eurostatu medzimesačne klesla o 0,9 percenta, ale medziročne posilnila o 3,1 percenta. V rámci krajín únie, z ktorých údaje boli dostupné, sa produkcia priemyselného odvetvia v decembri medzimesačne najvýraznejšie zmenšila v Írsku (-13,4 %), na Malte (-5,2 %) a v Holandsku (-3,2 %). Najväčší medzimesačný rast priemyselnej výroby evidovali v Dánsku (11,6 %), Luxembursku (3,5 %) a v Lotyšsku (3,3 %).

Medziročne výroba priemyselného sektora v decembri v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac oslabila v Írsku (-19,8 %), Španielsku (-6,7 %) a v Chorvátsku (-6,6 %). Najvýraznejší rast priemyselnej produkcie v porovnaní s decembrom predošlého roka bol v Dánsku (14,3 %), Maďarsku (5,8 %) a v Estónsku (5,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy