Dvojnásobný daňový bonus na dieťa sa nezavedie

Opozičné hnutie OĽaNO neuspelo s návrhom na zavedenie dvojnásobného daňového bonusu na dieťa. Parlament v utorok odmietol jeho návrh novely zákona o dani z príjmov, v ktorej poslanci hnutia navrhovali, aby vzrástol z úrovne 22,17 eura na 44,34 eura mesačne.
Poslanci OĽaNO uviedli, že toto opatrenie navrhujú v čase, keď vláda deklaruje lepší výber daní, hospodársky rast a najnižší deficit v histórii Slovenskej republiky. „Vzhľadom na pozitívny ekonomický vývoj je našou povinnosťou odbremeniť štandardnými opatreniami ekonomicky aktívnych ľudí,“ zdôvodnili návrh.
Dvojnásobne vyšší daňový bonus na dieťa by mal negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy v podobe výpadku na dani z príjmov fyzických osôb. V tomto roku by vplyv predstavoval 79,4 milióna eur, v budúcom roku 149,2 milióna eur a v roku 2021 by dosiahol 160,4 milióna eur. Tento výpadok by však bol podľa hnutia na druhej strane kompenzovaný vyšším výberom na spotrebných daniach.
Podľa OĽaNO je dôležité nepozerať sa na zvýšenie daňového bonusu ako na mínus pre štátny rozpočet, ale ako na veľký prínos a investíciu do budúcnosti. „Takéto opatrenie je zamerané na platcov dane, teda na pracujúcich rodičov. Nie je nasmerované na poberateľov sociálnych dávok,“ upozornili predkladatelia novely.

Súvisiace články

Aktuálne správy