OPEC v januári zredukoval ťažbu o takmer 800 tis. barelov denne

Celková produkcia kartelu bola minulý mesiac tesne nad úrovňou 30,8 mil. barelov denne, čo bol pokles oproti decembrovej ťažbe v objeme 31,6 mil. barelov denne.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v januári znížila ťažbu o 797 tis. barelov denne, čiže mierne menej, ako plánovala. Cieľom kartelu bolo zredukovať produkciu o 812 mil. barelov denne v snahe znížiť nadbytočnú ponuku na trhu. Celková produkcia OPEC-u v januári bola tesne nad úrovňou 30,8 mil. barelov denne, čo bol pokles oproti decembrovej ťažbe v objeme 31,6 mil. barelov denne. Vyplýva to z pravidelnej mesačnej správy kartelu, o ktorej informuje portál cnbc.com.

Najviac ťažbu zredukovala Saudská Arábia, ktorá je v rámci OPEC-u najväčším producentom ropy. Krajina minulý mesiac ťažila približne 10,2 mil. barelov denne, čo bol oproti decembru pokles o 350 tis. barelov denne. Saudská Arábia tak znížila produkciu o takmer 100 tis. barelov denne viac, ako sa v dohode o redukcii zaviazala. Najvýraznejšie dohodnutú ťažbu v januári prekročil Irak. Krajina, ktorá je druhým najväčším producentom ropy v rámci OPEC-u, minulý mesiac ťažila takmer 4,7 mil. barelov denne, čiže oproti dohodnutej kvóte o 157 tis. barelov viac.

https://www.cnbc.com/2019/02/12/opec-slashes-oil-output-in-january-pumps-just-above-oil-target.html

Súvisiace články

Aktuálne správy