Cestovná kancelária TUI v 1. štvrťroku prehĺbila svoju stratu

Nemecká cestovná kancelária TUI v 1. štvrťroku finančného roku 2018/19 prehĺbila svoju stratu. Zasiahlo ju nezvyčajne dlho trvajúce teplé počasie v severnej Európe. Vedenie spoločnosti preto znížilo svoj odhad príjmov za celý rok do 30. septembra 2019.
Z hospodárskych výsledkov TUI vyplýva, že jeho čistá strata za tri mesiace do konca decembra stúpla na 139,1 milióna eur zo 109,2 milióna eur v predchádzajúcom roku.
TUI zaznamenala aj vyššiu stratu pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) pri konštantných menových kurzoch, čo je preferovaný ukazovateľ ziskovosti spoločnosti. V tomto prípade sa strata vyšplhala na 84,1 milióna eur z 36,7 milióna eur rok predtým.
Dlhé a horúce leto v severnej Európe, nadmerná kapacita v západných stredomorských destináciách i slabšia libra v dôsledku neistoty okolo brexitu sa negatívne podpísali pod výsledky v 1. štvrťroku.
Kvartálne tržby TUI pritom v sledovanom období vzrástli o 4,4 % na 3,70 miliardy eur.
Spoločnosť tiež uviedla, že rezervácie na letnú sezónu 2019 sú podobné ako pred rokom, ale marža je nižšia.
TUI minulý rok upozornila, že očakáva EBITDA pri konštantných kurzoch v aktuálnom roku podobný ako v predchádzajúcom, hoci pôvodne počítala s jeho nárastom o 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy