Počet elektronicky komunikujúcich daňovníkov vzrástol za mesiac o 37.000

Počet fyzických aj právnických osôb zaregistrovaných na elektronickú komunikáciu s daňovými úradmi vzrástol za ostatný mesiac o 37.000. Celkovo už môže prostredníctvom internetu podávať daňové priznania, ale aj iné dokumenty, viac ako 640.000 daňovníkov, informovala v utorok finančná správa. Zvýšenie záujmu o takúto formu komunikácie súvisí s povinnosťou pre živnostníkov podávať daňové priznania výhradne elektronicky.
„Finančná správa upozorňuje fyzické osoby – podnikateľov, ktorým od júla 2018 vznikla povinnosť elektronickej komunikácie, aby zbytočne neodkladali registráciu a autorizáciu na portáli finančnej správy,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková. Veľká časť živnostníkov bude daňové priznanie k dani z príjmu v tomto roku podávať elektronicky po prvý raz. „Marcový termín na podanie daňového priznania k dani z príjmu sa blíži a registrácia na poslednú chvíľu môže vyvolať vypäté situácie,“ upozornila Adamčíková.
Subjekty, ktoré sa ešte nezaregistrovali, oslovuje finančná správa prostredníctvom daňových úradov a call centra. Aby finančná správa živnostníkom registráciu na svojom portáli uľahčila, zverejnila aj animované video, ktoré ich procesom registrácie a autorizácie na portáli prevedie.
Komunikovať s finančnou správou elektronicky je možné prostredníctvom portálu od roku 2014. Daňové subjekty doručili v minulom roku 8,5 milióna elektronických podaní. Najviac z nich – viac ako jeden milión – podali daňové subjekty v marci 2018. Podania sa týkali najmä daňových priznaní k dani z príjmov fyzických osôb, k dani z príjmov právnických osôb, k dani z motorových vozidiel, k dani z pridanej hodnoty či k spotrebnej dani z liehu a z minerálneho oleja.

Súvisiace články

Aktuálne správy